Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sikeres erdei fülesbagoly fészkelés télen

    Tiszaújvárosban a 2005/2006-os tél folyamán ismét fészkelésbe kezdtek az erdei fülesbaglyok. Már december folyamán lehetett huhogó hímeket hallani, majd januárban sikerült költő párokra bukkannia Balogh Gyulának. Két pár erdei fülesbagoly emeletes panelházak emeleti ablakaiban található virágládákban kezdtek fészkelésbe. Az egyik fészekaljban 5, míg a másikban 3 tojás lapult. Sajnos az öt tojásos fészekalj tönkrement, hiszen a tojó madár egy-két alkalommal annyi időre ugrott le a fészekről, hogy a tojások kihűltek, a mínusz 10-15 fokos hidegben ehhez nagyon rövid idő is elegendő volt. A másik fészek azonban egy üres lakás ablakában volt, ahol nyugodtan ülhetett a tojó a fészken. Itt két fióka kelt ki, melyek szépen fejlődnek, hamarosan elhagyják a fészket és a környező fákon fognak tovább cseperedni. A zord időjárás alatt gyakran akkora hó állt a fészekben, hogy a fiókák, de még a kotló madár is alig látszott ki a hóból. Az aggódó lakók Balogh Gyula szakmai irányításával helyeztek el a fészek felett olyan kis tetőket, amelyek segítségével már nem esett több hó a fészekbe, a virágládák aljára fúrt lyukak pedig elvezették az olvadó hólét.
    A tönkrement fészekalj helyén ismét fészkelésbe kezdett a pár, míg a két fiókás fészekalj esetében a fiókák március 21-én már 43 naposak!
Kisújszállás belterületén négy fióka kelt ki a műfészekben, de sajnos a március elején beköszöntött, rendkívül hideg idő, hóesés és erős szél következtében két fióka is fagyási sérüléseket szenvedett el lábaikon. Egy fióka jelenleg a Nimfea TE gondozásában van, hiszen sérült lába miatt nem képes az ágakon megkapaszkodni, a fészekben két fióka maradt továbbra is, melyeket szüleik gondoznak.

    Az erdei fülesbagolyok városi környezetben már több éve fészkelnek, a jelenségre először Balogh Gyula figyelt fel Tiszaújvárosban, azóta az ország több pontján, elsősorban a Tiszántúlon figyeltek meg eredményes költés belterületen. A téli fészkelést kizárólag városokban sikerült megfigyelni, külterületen valószínűleg a zordabb időjárás és a ragadozók nagyobb száma miatt nem kezdenek fészkelésbe a baglyok.

Az alábbi képeket Balogh Gyula, a tiszaújvárosi Bölcs Baglyok Barátai Egyesület alapítója készítette:

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -