Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Elfolyt milliárdok
(újra tarolt a feketegazdaság az árvízen)

  Az Orbán, Medgyessy és Gyurcsány kormányok egymást követően sorra elszabotálták a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése néven megismert komplex árvízi védekezési és vidékfejlesztési program megvalósítását. Ennek a közvetlen eredménye az elmúlt hetekben egyébként is kiürült államkincstárból elköltött milliárdok sokasága, ami a legutóbbi híradások szerint a húsz milliárd forintot közelítette meg. Ezt az összeget, ha töredékében a megelőzésre fordították volna a kormányok, akkor elérhető lett volna, hogy ne a gátakon kelljen most helyt állni, hanem önkormányzatok támogatásával megvalósuló bölcs vidékfejlesztéssel és tájrehabilitációval készülő előzetes védekezés valósuljon meg, ami hosszú távon eredményes lehet későbbi árvizek esetén is.
Sajnos erre azonban csak jelképes törekvések történtek az elmúlt években, forráshiány, államháztartási hiány és más indokok alapján, miközben most, a választások hevületében miniszterelnök-jelöltek fotóztatták magukat a gátakon a haza megmentőjeként, és nem sajnálták a nehezen igazolható hatékonyságú forrásfelhasználást.
Sajnos élünk a gyanúval, hogy ez a helyzet még meg fog ismétlődni.

    Sokan várták az árvizet. A feketegazdaság szereplői közül többen akár száz embereket mozgattak a gátakra árvízi védekezés gyanánt, majd a munkájukért felvett pénz töredékének kifizetése után napi egy, vagy akár annál több millió forintos nyereséget tehettek zsebre. Ilyen helyzetben sem az államhivatalok nem ellenőrizik, hogy kik is dolgoznak a gátakon, sem a kormányzat nem vizsgálódik, mert első a védekezés. Az, hogy nem átgondolt döntéseivel közvetlenül járul hozzá az árvízi veszélyhez, a feketegazdaság virágzásához, és azon keresztül az államháztartási hiányhoz – senkit nem érdekel.
Rossz árvízi koncepció, hibás vízgazdálkodási szemlélet, nyomtalanul elköltött milliárdok. Ez jellemzi a magyar vízügyi helyzetet, amiért a cserébe a kormány saját alkalmazottainak, köztisztviselőinek jutalmat és kitüntetést osztogat.

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület az Állami Számvevőszékhez kíván fordulni az árvízi védekezésnél elköltött milliárdok ügyében, mert nyomon követhető a kormányzat gondatlansága, amivel hozzájárult az árvízi veszélyhelyzet kialakulásához, illetve a veszélyhelyzettel való visszaélésekhez, kérve az APEH közreműködését az árvízi védekezésben részt vevő számlázó alvállalkozók átvilágításában. Az egyesület fontolgatja az Európai Unióhoz történő bejelentést is, hiszen a kormány vízgazdálkodási törekvéseivel súlyosan sérti a Víz Keretirányelv rendelkezéseit.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -