Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

      Gyorsuló mezőgazdaság

    A technikai fejlődés egyik eredménye, hogy a termelési folyamatban a gépesítés tökéletesítése révén a munkagépek egyre nagyobb sebességgel, egyre nagyobb hatékonysággal dolgoznak. A gazdasági termelés szempontjából ez mindenféleképpen egy hasznos folyamat, de a természetvédelem tekintetében sajnos elég komoly árnyoldala van. 

    A gyorsabb munkagépek, kaszáló traktorok egyenletes és nagy sebességgel haladva rövidebb idő alatt nagyobb lucernatáblák, gyepek kaszálását tudják elvégezni. Sajnálatos módon a védett területeknek csak egy részén, a nem védett területeken pedig gyakran egyáltalán nem alkalmazzák az úgy nevezett vadriasztó láncot. A vadriasztó lánc a munkagép elejére felszerelve felriasztja a fűben, lucernában rejtőző madarakat, nyulakat, őzeket, így azoknak van esélye elmenekülni a kasza elől. Gyakran azonban a munkagépek kezelői nem szerelik fel a vadriasztó láncokat, így a kaszák elől nem tudnak elmenekülni a talajon fészkelő védett madárfajok.
   Több, a talajon fészkelő madárfaj, mint a fürj, vagy a túzok veszély esetén az utolsó percekig óvja, védi fészekalját, fiókáit, így sok esetben a kasza az egész családot elpusztítja. Sajnos nagyon sok fiatal nyúl és őz szintén a kaszák miatt pusztul el, hiszen a nem ritkán 40-50 km/h-ás sebességgel közlekedő munkagép elől nem tudnak elmenekülni. A helytelen kaszálási módok alkalmazása szintén komoly károkat okoz. Általános gyakorlat, hogy a lekaszálandó lucerna táblát, vagy gyepet először körbe kaszálják a szélein, majd folyamatosan haladva egyre kisebb „szigetre” szorítják be a talajon futva menekülő madarakat.
   A legkevésbé káros kaszálási módszer, amikor a középvonalban megkezdett kaszálás a szélek irányába soronként halad, így az ott fellelhető madarakat, nyulakat a szegélyek felé terelik, így könnyen átmenekülhetnek a szomszédos táblákba, mezsgyékbe, ahol elrejtőzhetnek és a veszély elmúltával táplálkozni is tudnak.
Természetesen a kaszálás időzítése sem mindegy, hiszen nagyon sok madárfajnak pont május második felében, június elején még tojásos fészekaljai vannak, vagy éppen kis fiókái. A június második felére időzített kaszálással már megóvhatóak a földön fészkelő madarak és olyan vadgazdálkodási szempontból fontos fajok, mint a mezei nyúl, őz, fácán.
   A vadriasztó láncok alkalmazása, a kaszálás későbbi időzítése segítségével valamint a megfelelő kaszálási módszer alkalmazásával nem pusztulna el évről-évre több ezer vad és védett madárfaj, így nagyon komoly vadgazdálkodási- és természetvédelmi problémák lennének elkerülhetőek.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -