Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Gólyamentés Kétpón

    2006. június 25-én vasárnap délben kétpói lakosok arról értesítették a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársait, hogy a település egyetlen gólyafészkében hiába várja két fióka szüleit előző nap este óta, hiszen a tojó madár áramütés következtében elpusztult.
A Nimfea TE és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak segítségével sikerült megszervezni a fiókák fészekből történő kimentését.
   A fészektől nem messze a helyi lakók megmutatták az elpusztult szülőmadarat, mely az esti táplálékszerző útjáról visszatérve nekiütközött a fészek mellett húzódó középfeszültségű távvezetéknek, áramütés érte és azonnal elpusztult.
   A fiókák hiába várták a hím madarat, az másnap délutánig mindössze egy-két alkalommal körözött be a fészek fölé, de nem szállt le, a fiókákat nem táplálta.
A két gólyafióka majdnem egy teljes napig táplálék és víz nélkül, a tűző napon tartózkodott fenn a fészekben. A kiérkező tűzoltók és az áramszolgáltató munkatársai a Nimfea TE célprogramvezetőjével megtervezte a mentést és ennek megfelelően a két fiókát sikeresen lehozták a fészekből. A mezőtúri tűzoltó legénység azonnal nevet is adott a fiókáknak, "gólyamentő" kollégájukról Gergely és Mátyás nevet kapta a két gólyafióka.
A helyi lakók is megcsodálhatták kis védenceiket, figyelmüknek és aggodalmuknak köszönhető, hogy még időben sikerült kivitelezni a mentést.
    A gólyák jelenleg a Nimfea TE madármentő állomásán körültekintő gondoskodásban részesülnek, étvágyuk nagyon jó és gyorsan alkalmazkodtak a gyökeresen megváltozott körülményekhez. Napközben legalább kétóránként kapnak táplálékot és a köztes időkben is rendszeresen friss vizet kapnak.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park köszönetét fejezi ki a gólyamentésben segítő kétpói lakosoknak, az áramszolgáltató és a tűzoltóság munkatársainak!


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -