Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Leszigetelt oszlopok Túrkeve határában

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közbenjárására egy középfeszültségű oszlopsor szigetelését végezték el az áramszolgáltató munkatársai.

    A szigetelőpapucsok felhelyezésének fontosságát elsősorban az adta, hogy a terület, melynek határán húzódik a középfeszültségű oszlopsor, Túrkeve egyik jelentős ragadozómadár élőhelye és gólya táplálkozóhely. Az elmúlt években több évben tapasztalták a Nimfea TE munkatársai, hogy védett ragadozómadárfajok pusztultak el áramütés következtében.
Több esetben fokozottan védett fehér gólyák, sőt kerecsensólyom is pusztult el azért, mert miközben felültek a szigeteletlen oszlopokra, áramütés érte őket.
A szigetelőpapucsok jelentősen csökkentik az áramütés veszélyét, azonban a szigeteletlen trafóoszlopok továbbra is komoly veszélyt jelentenek. Ezen oszlopok átalakítása jelenthet csak megoldást, hiszen ezekre szigetelőpapucsot nem lehet felhelyezni.
   Több nagykunsági település belterületén is megkezdődött a gólyákra nézve veszélyes oszlopok leszigetelése, így remélhetőleg kevesebb gólya fog áramütés következtében elpusztulni.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -