Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ismételten nagy mennyiségű szemét úszott le a Tiszán

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai a 2006-os év tavaszán és nyarán levonuló árhullámok során ismét nagy mennyiségű kultúrszemét jelenlétét tapasztalták a Közép-Tiszán.

   A hulladék jelentős része a sodorvonalban úszott le, valamint nagy mennyiségben akadt fenn a folyóba nyúló fák ágain, kisebb öblökben. A tavaszi árhullám levonulása után a hullámtér számos részén nagy területeket borított el a műanyag hulladék, melynek döntő többségét az üdítős palackok alkották. Komoly problémát jelent, hogy a hulladékot a víz a hullámtéri erdőkbe is besodorta, ahonnan rendkívül nehéz eltávolítani, így sajnos védett, sőt fokozottan védett erdők is szennyeződtek és szennyeződnek folyamatosan az árvizek során. A hulladék származását tekintve egyrészt külföldről, Romániából, Ukrajnából érkezik, ahol a Tisza, illetve mellékfolyóinak partjára rendszeresen nagy mennyiségű hulladékot helyeznek el, másrészt a hazai horgászok által a parton hagyott, a folyó menti lakosság által a hullámtérbe hordott kommunális hulladékokból áll. A műanyag szennyező anyagok eltávolítása meglehetősen problémás, hiszen kézi erővel lehet csak az áradás után a fákra akadt, valamint a növényzet közé sodort hulladékot összegyűjteni.

   Évről évre fokozódó probléma, hogy mind külföldön, mind hazánkban jelentős mennyiségű szemét kerül a Tisza folyóba és hullámterébe, az eltávolításról, a szemét szakszerű és elfogadható ártalmatlanításáról nem gondoskodnak az illetékes hatóságok.
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület pályázati programja keretében 2006-ban a Tisza-tó térségében, az előző évek hagyományaihoz híven, több alkalommal is szervezett szemétgyűjtési akciót, elsősorban iskolások bevonásával. A szemétszedési akciók alkalmával lehetőség nyílik a figyelem felkeltésére, hogy a Tisza partján évről évre nagy mennyiségű hulladék termelődik újra emberi tevékenységek révén. Sajnos csak a könnyű, vízfelszínen úszó műanyag hulladék kerül szem elé, a nehezebb hulladék a felszín alatt úszik, vagy leülepedik a mederaljzatra.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -