Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ismét költenek erdei fülesbaglyok Kisújszállás központjában

     2006. július 5-én este értesítették a Nimfea TE munkatársát, hogy Kisújszálláson, a Szabadság-téri lakótelepen fészekből kiesett erdei fülesbagoly fiókát találtak.

    A közel négy hetes fióka egy panelház negyedik emeleti ablakában található virágládában kelt ki három testvérével együtt. Egy fióka a fészekből eltűnt és sokáig hárman nevelkedtek a fészekben, míg nem egy fióka a fészket el nem hagyta. A földre került fiókát a Nimfea TE munkatársa a lakótelep parkjának fái közül egy alkalmasnak tűnő, sűrű ágú fára helyezte fel, ahol a fióka könnyen tud, akár nagyobb magasságba is felmászni. A szülőmadarak meglepően agresszíven védték a fiókájukat, többszöri rárepüléssel igyekeztek mindenkit a fióka közeléből elijeszteni. A már tollasodó bagolyfióka könnyedén mászott a fán biztonságos magasságba, innentől kezdve a szülőmadarak is megnyugodtak. A másik két fióka a virágládában ülve várta szüleiket, hogy táplálékot hozzanak, ők majd vélhetően a következő napokban szintén elhagyják a fészket és a park fáin fognak tovább nevelkedni.
    Az öreg szülőmadarak közül a tojóról kiderült, hogy gyűrűs, vagyis nagy valószínűséggel a tavalyi évben mentett fiókák közül az egyik sikeresen felnevelkedett fióka. Tavaly ugyanis a városháza előtti parkban található egyik fenyőfán fészkelő erdei fülesbagoly pár fészke leszakadt és három fióka a földre került. A fészek helyére a Nimfea TE munkatársai műfészket helyeztek fel, majd visszatették a fiókákat, lábukon egy-egy alumínium ornitológiai gyűrűvel. A városokban fészkelő erdei fülesbaglyok úgy tűnik folyamatosan gondoskodnak utánpótlásról, így egyre több helyen várható, hogy panelházak erkélyein fészkelni fognak az első városban fészkelő baglyok utódai.

    A bagolyfiókákra jellemző, hogy még teljes kitollasodásuk, röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket és a közeli fákon keresnek biztonságos pihenőhelyet maguknak. Ilyenkor még előfordulhat, hogy a földre esnek, de itt a szülőmadarak tovább gondozzák őket és elvezetik őket biztonságos helyre, egy sűrű bokor alá, ahonnan könnyebben tudnak majd a fiókák alacsonyabb, később magasabb fákra felmászni. A fiókák egymástól gyakran nagyobb távolságra is kerülhetnek, a szülőkkel jellegzetes, éles hangjukkal tartják a kapcsolatot.
A földre pottyant fiókákat elég egy magasabb ágra felhelyezni, onnan már azonnal felmásznak nagyobb magasságba, ahol már biztonságban vannak.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -