Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Lezárult a Nimfea Természetvédelmi Egyesület PHARE ACCESS 2003. Program keretében tartott szemináriumsorozata, melynek társszervezője a Tiszafüredi Regionális Fejlesztési Egyesület volt.

    A június hónapban négy alkalommal Tisza-menti települések különböző célcsoportjai számára megrendezett találkozókon Tiszafüred, Poroszló, Kisköre és Abádszalók települések különböző társadalmi és gazdasági szférákat képviselő szereplői vettek részt. A megtartott tréningeken egy-egy szakterület neves képviselője vagy a döntéshozásban érdekelt vezető tartott előadásokat, majd válaszolt a felvetődött kérdésekre. A program célcsoportja végső soron az itt élő lakosság, hiszen a helyi fenntarthatóság megteremtésére való törekvések az itt élők hosszú távú érdekeit szolgálják, mivel a természeti erőforrások fenntartásának kérdése a különféle gazdálkodási tevékenységekhez szorosan kapcsolódik (pl. mezőgazdaság, idegenforgalom, horgászat, vadászat). A társadalmi-környezeti konfliktusok gyökerei abban rejlenek, hogy a társadalom a természetvédelmet egy korlátozó, állandóan szabályozó hatóságként ismeri, és nem mint a természeti erőforrások megvédésének egyik lehetséges eszközét, amely a hosszú távú gazdálkodást kívánja biztosítani. A program célja az volt, hogy felismertesse azt, hogy a természetvédelem által oltalmazott erőforrások gazdasági- és társadalmi közcélokat egyaránt szolgálnak. Ezáltal a program szociális-gazdasági és környezeti prioritásokat egyaránt figyelembe vesz, hiszen helyi foglalkoztatási vonatkozásai épp úgy vannak, mint pl. az Európai Unió magyarországi Natura 2000-es területek fenntartásával kapcsolatos célkitűzések.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -