Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Madármentő akció

    Az elmúlt napok heves esőzései és viharai nemcsak az emberek életében okoztak gondokat, de több madár életére is nagy hatást gyakorolt. Ebből adódóan, a múlt héten több bejelentés is érkezett a Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez.

    Mezőtúron, egy családi ház udvarán döntött ki a viharos szél egy gólyafészket tartó fatörzset. Ebben az esetben szerencsés kimenetelű balesetről beszélhetünk, mivel a kiérkező munkatársak megkönnyebbülve látták a sértetlen gólyafiókákat a szomszédos épület tetején. Mint azt a lakóktól megtudtuk, a fészek közel negyven éves lehetett, amit az is bizonyít, hogy a nagymennyiségű fészekanyag jócskán beterítette az udvart, valamint igen változatos építőelemek (szövetzsák, zokni, bálamadzag) is előbukkantak a fészekanyagból. A zord időjárás áldozata lett egy fiatal Kis fakopács is, amely szintén Mezőtúrról került az egyesülethez. Ám a munkatársak odaadó gondozása ellenére, és a súlyos sérülések következtében sajnos már nem tudták életben tartani.

    De nemcsak a rossz időjárásnak köszönhető a megszaporodott bejelentések száma. A lassan felcseperedő gólyafiókák ugyanis most próbálgatják szárnyaikat, most próbálják először elhagyni a fészket. Ám a felszálláskor és leszálláskor, a még nem tökéletes egyensúlyozás következtében gyakran éri áramütés a fiatal gólyákat.
Túrkevéről jött a bejelentés miszerint egy fiatal gólyát ütött meg az áram. Az egyesület munkatársa kiérkezvén a megadott helyre, szerencsére még élve találta meg a madarat. Mivel a telephelyen a neki szánt ételt nem fogadta el és csak inni volt hajlandó, úgy döntöttünk, hogy a lehető legjobb ellátás és a madár mihamarabbi gyógyulása érdekében elvisszük Hortobágyra, a madárkórházba.

    És végül, szintén szerencsés kimenetelű baleset történt a mezőtúri kórház udvarán található gólyafészeknél. Az egyik fiatal gólya olyan szerencsétlenül mozdult, hogy a kazánkéményre épült fészek közvetlen közelében található villámhárító megsebezte. Mire az egyesület munkatársa kiért a helyszínre, a már segítséget nyújtó mezőtúri tűzoltóság munkatársa megnyugtató hírekkel tudott szolgálni, miszerint csak felszíni sérülést szenvedett a gólya. De mivel kellőképpen védekezett és rendesen használta a szárnyait, nem látták okát hogy lehozzák és a védelmet nyújtó fészekben hagyták.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -