Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Egy kis segítség is elég!

    Az elmúlt hetekben nem telt el olyan nap, hogy a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársait ne hívták volna sérült madarakkal, fészekből kiesett madárfiókákkal kapcsolatban. A legtöbb esetben a madarak további gondozásra szorulnak, de több esetben kis segítséggel a madarak ismét a természet részeiként élhetik mindennapjaikat. Az erős szél miatt rendszeresen a földre kerülnek madárfiókák, melyeket a szülők tovább gondoznak, ha vissza helyezzük őket a fészekbe, vagy ha már elég nagyok ahhoz, hogy saját maguk megkapaszkodjanak, az is elegendő, ha olyan magasságba felhelyezzük őket, hogy kutya, vagy macska egykönnyen ne férjen hozzájuk. A többi a szülőmadár dolga, fiókáját elvezeti olyan helyre, ahol biztonságban van és tovább fogja gondozni.
    Lassan minden gólyafióka elhagyja a szülői fészket, sőt augusztus 20-án már megindultak az első csapatok Afrika felé, így a fészkekben már csak kései kelésű fiókákat láthatunk. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek hívások a Nimfea TE központi irodájába sérült gólyákkal kapcsolatban. A legtöbb esetben kifejlett, röpképes fiókákról van szó, melyeket nem ért komoly sérülés, így egy-két nap alatt helyre jönnek és elengedhetővé válnak. Más esetekben áramütés, vagy végtagtörés miatt kézre került gólyákról van szó, melyek ha időben megfelelő állatorvosi kezelésben részesülnek, akkor hosszabb idő elteltével válnak szabadon engedhetővé.
Nagyon sok esetben a közúti közlekedés miatt sérülnek le énekesmadarak, baglyok, ragadozómadarak. Szerencsés esetben csak elsodorják a gépjármű elé repült madarat, vagy csak kis ütés éri őket, aminek következtében rövid ideig nem tudnak felszállni.

    A közlekedés által különösen veszélyeztetettek a különböző bagolyfajok, mint a kuvik, gyöngybagoly, erdei fülesbagoly, hiszen aratás és termény szállítás idején az utak közelségét nagyobb számban keresik fel a rágcsálók, hogy a szétszóródott gabonaszemekkel táplálkozhassanak. A nagy számú rágcsáló vonzza a velük táplálkozó bagolyfajokat, melyek ilyenkor gyakran válnak elütés áldozatává. A kirepült, fiatal bagolyfiókák különösen veszélyeztetettek, hiszen még kevés tapasztalattal rendelkeznek, mind a repülés, mind a zsákmányszerzés tekintetében. Az elmúlt hetekben egy fiatal kuvik került a Nimfea TE madármentő állomására, komolyabb sérülés nélkül. Mindössze elsodorta egy autó, de a gondos kezelés nyomán néhány nap alatt helyrejött, sőt kondícióján is sikerült javítani rendszeres táplálásával. Elengedésekor a fiatal kuvik remekül repült és remélhetőleg azóta szorgalmasan zsákmányolja a városszélen élő rágcsálókat, rovarokat.
A kirepült fecskefiókák rendszeresen ülnek ki utakra, ott várják táplálékkal érkező szüleiket. Az úton ücsörgő fiókákat gyakran gázolják el a közlekedő gépkocsik, sőt vonulás idején gyakran hajtanak alacsonyan vonuló fecskecsapatokba, ahol több példányt is elütnek egyszerre. A tövisszúró gébicsek, kis őrgébicsek szintén előszeretettel vadásznak közutak szélein, előszeretettel szedik össze az autók által elütött nagyobb méretű rovarokat.

    Az utakon figyelmesen közlekedők nem egy esetben láthatnak enyhe ütést szenvedett gébicseket, fecskéket az út közepén ücsörögve. Ezeken a madarakon nagyon könnyen tudunk segíteni, hiszen ha felemeljük őket az úttestről, akkor már elkerülhető, hogy később elgázolják. Árnyékos helyen tartva, sűrűn itatva ezen sérült madarakat néhány perc, vagy óra alatt felélénkülnek és szabadon engedhetővé válnak.
Utakon közlekedve figyelmesen, lassabban hajtva kevesebb madár válik elütés áldozatává, kérjük vezessen Ön is óvatosan, hogy égi vándoraink is elérjék úticéljukat!

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -