Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Jog a méregmentes jövőhöz!

A Föld Barátainak levélkampánya Európa gazdasági minisztereinek egészségünk és környezetünk védelme érdekében, hogy megismerhessük a mindennapi termékekben használt vegyi anyagokat. Írjon Ön is levelet Kóka Jánosnak!


Európa kormányai és az Európai Parlament nemsokára véglegesítik a vegyi anyagokra vonatkozó szabályozást (REACH, magyarul vegyi anyagok nyilvántartása, értékelése és engedélyezése).

A javaslat tartalmazza azt a jogot is, hogy az állampolgárok hozzájuthassanak a mindennapos termékekben használt vegyi anyagokra vonatkozó információkhoz, tehát megtudhassák, hogy milyen veszélyes anyagokat tartalmaznak többek között a gyerekjátékok, a palacsintasütők, a samponok vagy a pulóverek. Ezek a termékek mind tartalmazhatnak az egészségünkre és a környezetünkre káros vegyi anyagokat.

Meggyőződésünk, hogy jogunk van megtudni ezeket az információkat, ezért fontosnak tartjuk, hogy a vállalatokat jogszabály kötelezze ezeknek az adatoknak a feltüntetésére. Sajnos azonban nem mindenki osztja ezt a véleményt, ezért a gazdasági lobbinak engedve Európa kormányai eddig nem voltak hajlandóak az új jogszabályba belefoglalni az információhoz való jogot – sajnálatos módon kormányainknak fontosabbak az ipar érdekei, mint az őket megválasztó állampolgárok egészsége.

Küldjön Ön is levelet Kóka Jánosnak a
http://www.foeeurope.org/my_right_to_a_toxics_free_future/?hu# email címen, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy az állampolgárok számára fontos, hogy akaratunkon kívül milyen veszélyes vegyi anyagok vesznek minket körbe.

A háztartásokban leggyakrabban előforduló veszélyes anyagokról tájékozódhat a Magyar Természetvédők Szövetségének kiadványaiból, például itt:
http://www.mtvsz.hu/dynamic/veszelyeshazassag.pdf

További információkhoz is hozzájuthat angolul a Föld Barátai honlapján, a mindennapi termékekben megtalálható anyagokról szóló kiadványban:
http://www.foeeurope.org/publications/2006/right_to_know.pdf

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -