Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Zöld jeles napok szeptemberben

A jeles zöld napok nem ünnepek, hanem felkiáltójelek a naptárban – felhívják a figyelmet arra, hogy az emberiség nem bölcsen gazdálkodik erőforrásaival, és ez komoly problémákat okoz környezetünkben és a társadalomban egyaránt. Szeptemberben emlékezünk meg többek között az ózonvédelmi világnapról, a takarítási világnapról és az autómentes világnapról is.
Egyesületünk munkatársai szívesen nyújtanak segítséget a zöld jeles napokkal kapcsolatos rendezvények szervezésében, lebonyolításában.


Szeptember 16.
Ózonvédelmi világnap

Az ózon (O3) három oxigénatomból álló molekula, amelyből létrejön az ózonréteg a magas légkörben, kb. 20-45 kilométer magasságban. Az ózonréteg másik neve nagyon találóan ózonpajzs.
Pajzs, ami védelmet nyújt, jelen esetben az élőlényekre káros ibolyán túli sugárzások ellen. Ez a pajzs több emberi tevékenység következtében jelentősen elvékonyodik, egyes helyeken úgynevezett„ózonlyukak” keletkeztek. Sajnos minden eddigi intézkedés ellenére a helyzet tovább romlik, már számos helyen humán-egészségügyi (pl. bőrrák, szürke hályog) problémát is okozva.
A folyamat visszafordítható lenne, ha az ózonkárosító anyagok helyett olyan vegyületeket és módszereket alkalmaznának, amelyek „ózonbarát” módon nem lépnek kémiai reakcióba a pajzs molekuláival. Ez irányú törekvésre már több nemzetközi kezdeményezés is napvilágot látott, melyek közül szinte az első érdemi lépés volt a CFC gázok kivonása a forgalomból, több más lépéssel együtt, amelyekről az 1987. szeptember 16-án aláírt Montreáli Jegyzőkönyv intézkedett.
Ennek emlékére 1994-ben az ENSZ nyilvánította az ózonréteg megőrzésének világnapjává szeptember 16-át.
(Csak érdekesség, hogy e napon született 1893-ban Szent-Györgyi AlbertNobel-díjas tudósunk.)

Szeptember 20.
Takarítási világnap

A „Clean up the World” nemzetközi elnevezéssel ismert program, amit magyarul néhol „szemétszedési” világnapnak említenek, nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy szeptember 20-a körüli hétvégén ünneplik.
Ian Kiernan, egy ausztrál hajós utazásai során elkeseredetten tapasztalta, hogy a világ vizeit mindenhol rengeteg műanyagpalack és egyéb szemét szennyezi. 1990. szeptember 21-én, vasárnap szervezett először szemétszedést a Sydney-i kikötőben (magyar források néhol 1985-öt említenek). Három év múlva az esemény már nemzetközivé vált, és ma már szeptember harmadik hétvégéjén évente 120 országban több mint 40 millió önkéntes vesz részt környezete megtisztításában, helyreállításában, a természeti értékek megőrzésében.
A kezdeményezést az ENSZ Környezetvédelmi Programja is támogatja 1992 óta. A mozgalom egész évben tevékenykedik környezetük megóvásában, de ezen a szeptember végi napon különösen sok embert, elsősorban fiatalt és iskolás gyerekeket mozgósítanak, hogy a helyi közösségeket ráébresszék saját erejükre, amellyel hozzájárulhatnak a világ megtisztításához.
A mára világméretűvé nőtt kezdeményezés alapgondolata: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”

Szeptember 22.
Autómentes világnap
   Az Európai Unió az unió országaiban szeptember 22-re autómentes világnapot hirdetett meg. A világnapról mára szerte a világon megemlékeznek, (pl. 2005-ben 40 országban közel 1500 esemény zajlott e napon), míg az Unióban, így hazánkban is inkább a teljes hétre kiszélesedő „mobilitás hét” kezd általánossá válni 2002 óta.
Autómentes világnapra első alkalommal 1997-ben került sor a franciaországi La Rochelle-ben. 2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta, melyet másodikként - az unión kívüli országok közül elsőként - Magyarország is aláírt.
Fájdalom, hogy ennek ellenére gyakorlatilag épp ellentétes hatású lépéseket tett, hiszen minden társadalmi érdeket alárendelt az autós közlekedésfejlesztésnek, és a nemzeti jövedelem jelentős részét áldozza ma is gyorsforgalmi utak és autópályák építésére. A környezetvédelmi és egészségügyi károk mellett számtalan természeti érték pusztul el az építések során, és közvetetten sok más társadalmi kár is jelentkezik a források elvonása miatt, amit az egészségügy, oktatás is alaposan megérez.
A minden évben megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott súlyos környezeti és egészségügyi problémákra.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -