Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Dávid és Góliát napi harca

A mai napon, szeptember 14-én reggel kerül sor annak a pernek a másodfokú tárgyalására, amelyet az Auchan indított Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ellen „Az Auchan csodái" című cikk miatt (http://www.nol.hu/cikk/362065/).

A per jól mutatja azt a tarthatatlan és méltatlan állapotot, amelyet az ország vezetése bűnös tétlenséggel elnéz, és az államigazgatási szervek leépítésével támogat.

  Hazánkban az elmúlt években jelentősen csökkent a jogbiztonság, a kormányzat „liberális piacgazdaság” néven jóváhagyott gazdasági szabadrablás kapcsán autópálya-építések, bevásárlóközpontok, nagy gazdasági vállaltok tehetik meg, hogy jogkövetkezmények nélkül sértsenek meg törvényeket szerte hazánkban. Az államigazgatási leépítésekkel a hatóság ellenőrző és végrehajtó szerepe csökkent, egyre kevésbé képes úrrá lenni az engedélyeket megkerülő, sokszor azok nélkül zajló építkezéseken. Sorra pusztulnak a védett természeti értékek, a növekvő forgalommal pedig nap, mint nap sérül az emberek alkotmányos joga a tiszta környezethet. Közpénzek milliárdjai kerülnek láthatatlan üzelmek kapcsán magánzsebekbe, miközben a törvényesség felügyeletén néhány szerény Dávid áll szemben sok-sok farizeussal, sok-sok Góliáttal.
Környezet- és természetvédő szervezetek állnak ki jogszabályok védelmében olyan ügyekben, ahol a túlságosan leépített államigazgatási szervek egyszerűen nem tudják ellátni, vagy épp -hol illetékesség, hol pedig hatáskörhiányra hivatkozva- próbálnak kibújni feladataik elvégzése alól. Sajnos az is előfordul, hogy az államigazgatási szervek szakmai véleményét politikai döntés befolyásolja.
Dávidok szerény csoportja próbálja állni a sarat, miközben a gazdasági miniszter pártársa által vezetett környezetvédelmi tárca élen jár a leépítésekben, hogy meggyengítse az utolsó államigazgatási bástyánkat, ahol a szakmai döntések születtek: a környezet- és természetvédelmi hatósági hátteret.
Ennek kapcsán még több nyomás és feladat nehezedik a zöld civil szervezetekre, amelyek egyre csökkenő támogatásokkal, egyre etikátlanabb lejárató kampányok közepette próbálják állni a sarat.

  Lukács András ítélőtábla előtti mai napi megjelenésével jelképezi azt a Dávid-Góliát harcot, amit a környezet és természetvédelmi szervezetek vívnak mindennapi munkájuk során. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület teljes szolidaritást vállal Lukács Andrással, s egyben megragadja az alkalmat, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy a nagy gazdasági társaságok miként nőnek a társadalom feje fölé, miként sértenek meg nap-mint nap jogszabályokat, és miként járulnak hozzá hazánk jogbiztonságának a csökkentéséhez.

További információ:
A perrel kapcsolatban- Levegő Munkacsoport, tel.: 1/ 411-0509, weboldal: www.levego.hu
A levéllel kapcsolatban- Sallai R. Benedek ügyvezető, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, tel.: 20/391-41-47, weboldal: www.nimfea.hu

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -