Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Madármentési tapasztalatok Bulgáriában

  Látogatóban jártunk egy bolgár természetvédelmi civil szervezet, a Green Balkans állatmentő és –repatriáló központjában, ahol többek között megismerkedtünk Gruyoval és párjával, a két rózsás gödénnyel.


   A Green Balkans Stara Zagorában működő állatmentő és –repatriáló központja hivatalos CITES mentőállomás. Ez az 1973-ban, Washingtonban aláírt egyezmény (teljes nevén Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) előírja, hogy a részes feleknek gondoskodnia kell az egyezmény értelmében lefoglalt élő egyedek megfelelő ellátásáról, hivatalos mentőközpontba való szállításáról. A Bulgáriában nemrégen elfogadott biodiverzitás-védelmi törvény szabályozza nem csak a CITES egyezmény értelmében lefoglalt egyedek elhelyezését, hanem a sérült állatok kezelését is. A Green Balkans központja egyike az ország hat hivatalos állatmentő állomásának, amelyet szükség esetén a fenti törvény értelmében értesíteni kell. Az állampolgári bejelentések többnyire a regionális környezetvédelmi felügyelőségekhez futnak be, ahol a tisztviselőknek jogszabályi kötelességük valamelyik mentőállomást értesíteni. A felügyelőségeken kívül természetesen máshonnan is érkeznek bejelentések, hiszen a Green Balkans-nak országszerte számos önkéntese dolgozik. Amint a bejelentés beérkezett a központba, egy megfelelően felszerelt jármű indul a helyszínre, és a központba szállítja a sérült állatot, ahol az állatorvosok és a munkájukat nap mint nap segítő három önkéntes veszik kezelésbe a beteget.

  Ebben a tekintetben a környezetvédelmi minisztériummal való együttműködés példás és igen szoros, például a mentéshez és befogáshoz használt kisbuszt is a minisztérium biztosítja. Ezen felül a regionális felügyelőségekkel is rendszeres a kapcsolattartás, némelyik régióban különösen erős ezeknek a felügyelőségeknek az érdekérvényesítő képessége, és határozottan fellépnek a környezetvédelmi jogszabályok betartatása mellett. A sérült állatok mentésével kapcsolatos együttműködés is általában jól működik, bár persze vannak kellemetlen tapasztalatok is.

  Az itt fogadott állatok háromnegyede madár, de érkeznek sérült hüllők, elsősorban teknősök, valamint emlősök, például denevérek is. A legtöbb ellátásra szoruló állat természetvédelmi védettséget élvez vagy a nemzeti szabályozás szerint, vagy nemzetközi egyezmények (pl. CITES, Berni egyezmény) értelmében. Átlagosan napi 3-4 állat érkezik (2005-ben összesen 1247 egyed), de az elosztásuk nem egyenletes az év során: kiemelkedően nagy számú sérült madárról érkezik bejelentés a párzási időszakban, illetve a vadászati idény kezdetekor – a behozott madár ilyenkor általában fiatal egyed, amelyik vagy a saját, vagy a vadász ügyetlenségének esett áldozatul. A sérülések okai között gyakran szerepel a járművekkel való ütközés és az elektromos vezetékeknél szenvedett áramütés is, a hazai tapasztalatokhoz hasonlóan.

  A bolgár központban fogadott madarak nagy része igen súlyos állapotban van, többszörös végtag- és koponyatörésekkel, nyílt sebekkel, a bőrfelszín sérülésével, lebénulva, olajos anyagokkal borítva, sokkos állapotban. Ezeket az állatokat a központ állatorvos sebészei látják el, majd naponta ellenőrzik a betegeket a felépülés teljes időtartama alatt. A teljes gyógyulásig bizonyos esetekben 6-8 hónap is eltelhet, majd ezt követően kerülhet sor az állat szabadon bocsátására, repatriálására. Ez az a terület, ahol a Green Balkans a többi mentőállomásnál és az állatkerteknél lényegesen több tapasztalattal rendelkezik, mivel a többi intézmény nem igazán gyakorolja a gyógyult madarak szabadon engedését.

  Gruyo, a rózsás gödény (Pelecanus onocratulus) és párja nem az egyetlen állandó lakója a központnak, mivel sajnos évről évre gyarapodik azoknak a sérült madaraknak száma, amelyeket nem lehet visszaengedni természetes élőhelyükre. Persze a sérült és beteg állatok elsősorban azért kerülnek a központba, hogy a megfelelő szakellátás után visszatérhessenek a természetbe, de a véglegesen itt megtelepedni kényszerülő madarak lehetőség szerint fogságban való szaporítási programban vesznek részt.

  Az évek óta itt élő parlagi sas (Aquila heliaca) hímhez várhatóan nemsokára érkezik egy olyan tojó, amely fióka korától fogva emberek között nevelkedett, így viselkedése sajnos nem teszi lehetővé a repatriálást, de szerencsés esetben a két madár párzása sikeres lehet.

  A balkáni országok összefogásával folytatott keselyűszaporítási programban is részt vesz a Green Balkans, ennek keretében szakállas saskeselyűk (Gypaetus barbarus) fogságban szaporított példányainak visszatelepítésére készülnek. Jelenleg radiometriás vizsgálatokat folytatnak a görög és bolgár területeken a fakó- és barátkeselyűk (Gyps fulvus, Aegypus monachus) megfigyelésére.

  Ezen felül a Green Balkans még igen sokszínű tevékenységet folytat, amelynek megismerésére talán több hét sem lenne elég. Reméljük, hogy a kapcsolat a jövőben tovább folytatódik, és sokat tanulhatunk még egymás tapasztalataiból. A tanulmányutat az NCA nemzetközi szakkollégiumának támogatása tette lehetővé.

A Green Balkans állatmentő és –rehabilitáló központjának honlapja:
http://www.greenbalkans.org/crrrv_en.html

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -