Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A ramsari jegyzékbe vették a Nyirkai-Hanyt

    Felvették a ramsari jegyzékbe a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó Nyirkai-Hany területét.
A listára vétel állami garancia vállalást jelent a közel 434 hektáros terület természeti értékeinek megőrzésére - mondta Pellinger Attila, a nemzeti park igazgatóság osztályvezetője az MTI-nek.
A szakember tájékoztatása szerint a jegyzékbe vétel többlet forráshoz jutást, finanszírozási automatizmust nem jelent, viszont a nemzetközi jelentőségűvé minősítés emeli a terület presztízsét, ami a különféle pályázatok elbírálásánál előnyt jelenthet.
A jegyzékbe vétel az adott terület állapotának elismerése. Ugyanakkor a terület állapotának romlása azzal a következménnyel járhat, hogy leveszik a jegyzékről - hangoztatta az osztályvezető.

  A Ramsari Egyezmény a vizes élőhelyek megőrzését, fenntartható hasznosítását törekszik elősegíteni.
Az iráni Ramsarban 1971-ben 18 ország részvételével létrejött konvencióhoz Magyarország 1979-ben csatlakozott.
  Ma már 26 magyarországi terület tartozik a ramsari jegyzékbe összesen 204 ezer hektárral, köztük Gemenc, a Kis-Balaton, a Baradla, az Ipoly-völgy. A jegyzékbe most felvett Nyirkai-Hany különlegessége, hogy tőzeges talajú mocsári élőhely, amelyhez hasonló terület aránylag kevés szerepel a listán. A terület jellegzetessége, hogy eltart húszezer vízi madarat, köztük fészkelő nyári ludat, átvonuló vetési ludat és nagyliliket, továbbá a szárnyasok közül a gyakori előfordulású úszó récét, a ritkaságnak számító cigányrécét és a kis kárókatonát. A konvenciót aláíró országok kötelezettsége, hogy a vizes területek védelmét beillesszék a földhasználati és a regionális szervezési folyamatokba annak érdekében, hogy fenntartható használatuk megvalósuljon.
Jelenleg világszerte 1.617 vizes élőhely szerepel 145 millió hektárral a nemzetközi jelentőségű vizes területek jegyzékén, a ramsari jegyzéken.
(MTI - Sarród )

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -