Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Tigriscsempészeket tartóztattak le Montenegróban

    Szerbiai partnerszervezetünktől származó hír szerint múlt hétfőről keddre virradó éjszaka a montenegrói rendőrség letartóztatott három személyt, akik egy pár szibériai tigrist próbáltak egy teherautóban átcsempészni a határon.

A három személy Bosznia-Hercegovina és Montenegró között egy mellékúton, a határállomást elkerülve lépett be Montenegróba. A határőrség járőrkocsija tartóztatta fel járművüket.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy nincsenek megfelelő dokumentumaik a tigrisek szállításához, illetve hogy nem a hivatalos határátkelőhelyen léptek az országba. Gyanúsítottként Nikšić rendőrségére kerültek. Vallomástétel után szabadlábon védekezhetnek, az ellenük felhozott vád illegális határátlépés és védett faj csempészete. Állításuk szerint a tigriseket ajándékba küldték egy magánállatkert számára, amit a montenegrói tengerparton terveznek megnyitni.

Az általuk bemutatott papírok mindössze arról szóltak, hogy ismeretlen származású szibériai tigrisekről, valamint a belgrádi állatkerttől kölcsönkapott ketrecekről van szó. Ez felveti a belgrádi állatkert felelősségét is. A szóban forgó ketrecek egyébként egyenként 1 m magasak, ami a 200 kg-ot meghaladó állatok számára nem biztosított elegendő teret. A rendőrségen az állatok csaknem 10 kg húst kaptak, majd átadták őket a Környezetvédelmi Minisztérium tisztségviselőinek, akik egyelőre még nem tudtak dönteni további sorsukról.

   A régióban egyre szaporodó magánállatkertek kapcsán valószínűleg nem ez az első és egyetlen szabálytalanság. Ezért fontos, hogy turistaként, látogatóként lehetőleg a szabályosan működő, hivatalos állatkerteket keressük fel, és ne támogassuk azokat, amelyek illegálisan jutnak ritka és veszélyeztetett fajok példányaihoz.

Forrás:
"Vijesti" c. újság, 2006. november 1.

A szöveg szerbül elérhető a következő címen:
http://www.cafemontenegro.com/index.phtml?akcija=vijest&id=21183


Megjegyzés:
Bosznia-Hercegovina és Montenegró sem részes fele a CITES egyezménynek, azaz a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezménynek.
A növények és állatok egyedeivel folytatott kereskedelem az érintett fajok kihalásának egyik legfontosabb oka. A folyamat megállítása érdekében született 1973-ban a Vadon élő állat és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES). Az egyezmény 1975 júliusában lépett életbe, és azóta 169 ország (az egyezmény részes feleinek is hívják ezeket) ratifikálta. Az egyezmény alapvető szabályai a fajokat 3 függelékbe osztják:
• I. függelék – (kihalással fenyegetett fajok – a határon való átlépés csak kivételes esetekben és különleges engedélyekkel lehetséges)
• II. függelék – (jelenleg kihalással nem fenyegetett, de veszélyeztetett fajok, amelyeknél a kereskedelmet szigorúan ellenőrizni kell – a határon való átlépés különleges, a példány jogszerű eredetét igazoló CITES engedéllyel lehetséges)
• III. függelék – (olyan fajok, amelyek esetében legalább egy részes fél kéri más országok együttműködését a faj kereskedelmének megakadályozása vagy korlátozása érdekében – a határon való átlépés az egyed jogszerű eredetét igazoló megfelelő CITES dokumentumokkal lehetséges)


A CITES egyike azoknak a hazánk által is aláírt nemzetközi egyezményeknek, amelyekről többet tudhat meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület legújabb kiadványából. A „Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai a természetvédelemben” megrendelhető az egyesületnél.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -