Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

"Ne vásárolj semmit!" nap

November utolsó péntekje (idén ez november 24-re esik) évek óta a fogyasztás böjtje. Próbáljunk meg egy napot vásárlásmentesen tölteni, és elgondolkodni azon, hogy mi az, ami valóban gazdagabbá és értékesebbé teszi magunk, családunk és barátaink életét!

A „Ne vásárolj semmit!” napot (angol nevén Buy Nothing Day!) Ted Dave kezdeményezte elsőként 1992-ben, Kanadában. Ted Dave a reklám szakmában dolgozott, és elhatározta, hogy tesz valamit a reklámok állandó túlvásárlásra való buzdítása ellen. Ettől kezdve a vásárlásmentes napot egyre több és több országban tartották meg. A „Ne vásárolj semmit!” napokon a különböző országokban és városokban nagy tömegeket megmozgató és figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, amelyek során felhívják a lakosságot, hogy figyeljenek oda saját vásárlási szokásaikra.
A túlfogyasztás problémája jelentkezik a természeti erőforrások ésszerűtlen kihasználásának számos területén. Részben a fölösleges dolgok (kacatok, nem időtálló termékek), részben a rossz (vissza nem váltható, újra nem hasznosítható) csomagolási szokások, részben pedig a túlzott fogyasztás emberi kapcsolatokat és természeti erőforrásokat veszélyeztető jelenségei egyre inkább jelentkeznek a világban.
Erre az egyre aktuálisabb problémára főleg a fejlett országokban van nagyon szükség, hiszen a buta reklámokból naponta halljuk: „cserélj mindent újra, fogyassz még többet, még többet!”– pedig a fogyasztás sem boldogabbá, sem jobbá nem tesz bennünket.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Jeles napok a környezet- és természetvédelemben” című kiadványából több zöld jeles nap eredetét és történetét is megismerhetik. A kiadvány megrendelhető a http://www.nimfea.hu/kiadvanyaink/megrendel.htm címen.

A kezdeményezés honlapja:
http://www.nevasaroljsemmitnap.hu/

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -