Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Az Élő Tiszáért program helyzete a Nagy- Sárréten

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is megkezdte az Élő Tisza Szövetséggel karöltve az Élő Tiszáért, UNDP-GEF-KvVM finanszírozásával zajló program és annak elemeinek megvalósítását a Nagy Sárréten.
Ez a program nagyban hasonul a Túrkevei Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Programhoz (TTTP), melyet Egyesületünk már több mint 3 éve folytat.
A programok által előtérbe helyezett a táji adottságokhoz illeszkedő gazdálkodás népszerűsítése, a biodiverzitás védelme, és a TTTP program gyakorlati megvalósítása mind-mind fontos momentuma tevékenységünknek.
  Mindkét program komplex célkitűzései közé tartozik a helyi kistermelők segítése azzal, hogy a helyben megtermelt javak, helyben való értékesítését elősegítse. Egy helyi kis önfenntartó társadalom kialakítása a cél, amelyben a lakosok a saját maguknak megtermelt, biztonságos minőségű élelmiszereket hasznosítják, kizárva a külső, akár exportként beérkezett gyanús minőségű élelmiszeri cikkek felhasználását. („Mert az leszel, amit megeszel.”)
  A helyben hasznosított termékek amellett, hogy egészségügyi szempontból is sokkal biztonságosabbak, mivel tudjuk mit eszünk, honnan származik; megélhetést is biztosít a termelő számára, mivel az előállított termékek értékesítése során bevételre tehet szert.
Ahhoz, hogy a kitűzött célok megvalósulhassanak, lépéseket kell tenni.

A mi lépéseink a következők voltak a programon belül:

1. Az egyesület folyóiratában megjelentettünk egy bemutató cikket az Élő Tiszáért Programról. Illetve minden olyan témájú cikk mellé, ahol a tájgazdálkodás és a biodiverzitás kap szerepet, említést teszünk e Programról   is.
2. Több pályázatot is benyújtottunk a program elemeivel összhangban, hogy forrásokat teremthessünk a célkitűzéseink mellé. A leghangsúlyosabb talán a Norvég Pályázat, mely gazdasági épületünk, a Hidegnevelde hodály felújítására irányul, hogy az infrastrukturális háttér biztosítva legyen gazdálkodási tevékenységeinkhez. Valamint, még több elhanyagolt gyepterület vásárlása, hogy legeltetéssel rehabilitálhassuk azokat. Emellett őshonos háziállatok beszerzése, hogy a génmegőrzés is érvényesüljön; s a kiadványkészítés is be lett tervezve, a természetközeli gazdálkodás népszerűsítése érdekében.
Illetve két pályázatot is beadtunk a Leader+ intézkedés keretein belül, amely konkrétan egy vidékfejlesztési keret, ahol alulról építkező programokra lehet pályázni a helyi adottságoknak megfelelően.
Így egyesületünk a vagyonkezelésébe került, leromlott szélmalom épületének felújítására, mint mezőgazdasági, kultúrtörténeti emlékre, és az egyes gyógynövények feldolgozását, illetve értékesítését elősegítő folyamatok beindítására pályázott.
Emellett beadtunk egy HEFOP-os pályázatot is, amely a nők munkaerőpiacon való könnyebb elhelyezkedését hívatott szolgálni.
3. Folytattuk a Természetvédelmi Közbirtokosság kialakítását, egy helyi védett és Natura 2000 besorolású gyepterületen: Pásztó-pusztán.
Ez a szövetkezeti forma azért jött létre, hogy segítsük azon gazdák gyepterülethez, legelőhöz jutását, akik nem rendelkeznek hasznosítható földterülettel, de mégis legelő állattartásba szeretnének fogni és extenzív gazdálkodással hasznosítani a rájuk bízott területeket. Vagy már van meglévő állatállományuk, de nincs földterület, melyen legeltethetnék állataikat.
4. Megszerveztük és lebonyolítottuk az első gazdacserénket, melynek során az egyesületünk és az Élő Tiszáért Program általános bemutatása mellett kimentünk a vendégekkel a TTTP-s programunk helyszínére, ahol igaz, hogy még csak szerény körülmények között, de már beindult a programunk gyakorlati megvalósítása, a legeltetés, a bemutató gazdaságunk területén.
5. Felvettük a kapcsolatot és adatokat gyűjtöttünk a helyi és környékbeli biogazdálkodókról, kézművesekről, hogy az előállított termékeik értékesítésében segíthessük őket.
6. Viszonteladói kapcsolatot alakítottunk ki két igen ismert könyvforgalmazó céggel, ahol az arculatunknak és céljainknak megfelelő kiadványokból egy kis raktárkészletre tettünk szert, hogy a hozzánk látogató, tájgazdálkodás iránt érdeklődők még több információhoz juthassanak.
  Mindemellett folytatjuk az általános agrár-környezetgazdálkodási tanácsadást, pályázatokhoz és támogatásokhoz technikai segítségnyújtást.
  Az év vége előtt szeretnénk még egy nagyobb gazdafórumot megtartani a helyi gazdák bevonásával, a program szélesebb körű megismertetése érdekében.
Azt gondoljuk, hogy az ilyen apró dolgok vezetnek el ahhoz, hogy a napjainkra kialakult vidéki helyzeten, az itteni emberek sorsán jobbítani tudjunk.

   Tudjuk, hogy a tervek megvalósítása csak összefogással és sok munkával történhet meg, és abban is biztosak vagyunk, hogy előbb vagy utóbb megtérül a befektetett energia.
Nem biztos, hogy máról-holnapra megváltozik a helyzet, s mindenki biztonságos, teljes értékű élelmiszerhez juthat, s mindenkinek egyik napról a másikra megélhetést, biztos jövedelmet jelenthet ez a folyamat.
De ha nem is számunkra, talán unokáink számára minden bizonnyal, mert idő kell ahhoz, hogy a változás végbemenjen, hogy valóban a mindennapokban érezhető legyen az eredménye.


 

UNDP-GEF-KvVM finanszírozásával zajló program

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -