Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


  Odúk téli karbantartása a Nimfea TE odútelepein

  A szokatlanul enyhe tél eleji időjárás remek lehetőséget ad a mesterséges fészekodútelepek karbantartására. A Kisújszállás, Túrkeve környéki erdőkben, fasorokban kihelyezett énekesmadár odúkban található fészkeket el kell távolítani az odúkból, hiszen ezekben nagyon sok parazita rovar telel át, melyek a jövő évben ugyanitt fészkelő madarak fiókáinak életét nagyon megkeseríthetik.
   A fészekanyagok nem egyszerűen eltávolításra kerülnek, hanem Vincze Tamás, a Nimfea TE önkéntesének segítségével további rovartani kutatások alapját képezik. Ezekben a fészkekben nagyon sok rovarfaj él kezdve a parazitáktól a telelőhelyet, alkalmi búvóhelyet kereső, illetve itt rendszeresen szaporodó rovarokig. A szalakóták odúiból előkerülő táplálékmaradványok elemzése pedig segít, hogy pontosabb képet lehessen kapni e madárfaj térségbeli főbb táplálékállatairól.
   A sérült odúk javításra kerülnek, de alkalmas élőhelyeken elsősorban vörös- és kékvércsék számára, erdei fülesbaglyoknak új költőládákat helyeznek ki a Nimfea TE önkéntesei.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -