Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


A
civil társadalom szerepe az európai demokráciában

  A civil társadalom kulcsszerepet játszik az Európai Unió szakmapolitikai folyamataiban. A társadalmi szervezetek fő feladata az, hogy hitelesen vegyenek részt a társadalmi vitákban, a nyilvánosság igényeit és véleményét képviselve, hogy ellensúlyozzák az intézményesített és vállalati erőket, amelyekben a közvélemény bizalma sok esetben megingott.

  Civil társadalom Európában: pontosan miről is beszélünk?
A Hollandiában évek óta sikeresen működő közcélú lottótársaság és a European Policy Center társzervezésében novemberben tartott rendezvény a civil szervezetek szerepét és jelentőségét tűzte napirendjére.
Paul Dekker, az Amszterdami Egyetem professzora azzal kezdte a megbeszélést, hogy mit is jelent Európában a civil társadalom.
   A civil társadalom bizonyos értelmezése magában foglalja a családokat, baráti társaságokat és munkahelyi kapcsolatrendszereket is. Ennél sokkal gyakrabban alkalmazzák a fogalmat a civilség, a szabadság és a demokrácia „társadalmi ideáljaként”, ahol az emberek összefognak, és együtt dolgoznak valamilyen közös célért. Van, aki a civil társadalomba tartozónak tartja az összes önkéntes alapon szerveződő csoportosulást, legyen az fociklub vagy valamilyen érdekérvényesítő szövetség, de a legtöbb meghatározás szerint a közéletre és közjóra irányuló szervezetek köre alkotja a civil társadalmat.
   A kutatások eredménye azt mutatja, hogy Európa legsikeresebb régiói azok, ahol a civil közösség erős. A civil szervezetekben végzett tevékenységek során az emberek megtanulják a közös munkát, és különböző készségekre tesznek szert. Az együttműködés gyakran vezet nyilvános párbeszédhez, ahol az állampolgárok a társadalmi problémákat és a közösségi értékeket követve közéleti célokért küzdenek.
A civil szervezetek sokféleképpen működhetnek, az önkéntes szakkörtől kezdve nonprofit alapon iskolákat vagy kórházakat üzemeltetnek. Számos észak-európai országban az ilyen szervezetek a munkaerő több, mint 10%-át foglalkoztatják.

   Civil társadalom Európában: jelenlegi szerepe és jövőbeli lehetőségei
Fouad Hamdan, a Föld Barátai Európa igazgatója szerint a civil társadalom és a nem-kormányzati szervek kulcsszerepet játszanak az európai kormányok, közintézmények és vállalatok felelős viselkedésének társadalmi elszámoltathatóságában. Európában a civil szervezetek kutatásokat, lobbitevékenységet, szemléletformálást végeznek, és előremutató megoldási javaslatokat adnak a problémákra.
Hamdan szerint a Brüsszelben működő civil szervezetek olyan nehézségekkel néznek szembe, amelyek akadályozzák a demokráciát. Brüsszelben a gazdasági szereplők és a társadalmi szervezetek képviselete erősen eltolódott az előbbiek irányába, és a civil szervezeteknek gyakran kellett olyan vállalatok ellen fellépniük, akik az etikus működés határmezsgyéjére léptek. Az üzleti lobbinak gyakran könnyebb hozzáférése van az információhoz, és rendszeresen tartanak megbeszéléseket az EU tisztségviselőivel „zárt ajtók mögött”, a nem-kormányzati szervezetek kizárásával.
Jim Murray, az Európai Fogyasztók Szervezetének igazgatója szerint a „nyilvános párbeszéd” térhódítása miatt fontos megteremteni azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a civil szervezetek számára, hogy megjelenítsék a nézetek sokféleségét. A civil szervezetek sok különböző embert képviselnek, és erősségük éppen az, hogy nagyon sokféle eltérő nézőpontot tudnak felkarolni. Emiatt nem szabad beskatulyázni ezeket a szervezeteket, és a társadalmi vitákat valóban nyílttá kell tenni, elkerülve a túlzott intézményesülést, mert ennek eredménye az lehet, hogy csak egyetlen, látszólag egységes nézőpont jut el a döntéshozókhoz. A civil szervezetek szerepe a „tömegek bölcsessége”, a „több szem többet lát” elv értelmében.
A rendezvényről további részletek a European Policy Center honlapján olvashatóak.

A holland Nationale Postcode Loterij egyike azoknak az Európában működő jótékony célú lottó- és totótársaságoknak, amelyek bevételük legalább 40%-át civil szervezetek támogatására fordítják. Ezek a támogatások általában hosszú távúak, nem programfüggőek és nem egyes projektek megvalósítását támogatják, hanem általános működési támogatást biztosítanak, a támogató és a támogatott közötti bizalmi kapcsolat alapján. A holland jótékony célú lottótársaságok évente több, mint 300 millió eurót biztosítanak a civil társadalom javára.

http://www.postcodeloterij.nl

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -