Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kötelező lesz begyűjteni a használt akkukat és elemeket

    Két év múlva minden uniós országban kötelező lesz a használt akkuk és elemek begyűjtése és újrafelhaszálása, miután két éven át tartó tárgyalássorozatot követően 2006 májusában az Európai Parlament elfogadta az erről szóló irányelvet. A használt elemek és akkumulátorok rendkívül veszélyesek lehetnek a környezetre, jelenleg mégis csupán hat uniós ország rendelkezik az ezek begyűjtésére vonatkozó szabályrendszerrel. A jogszabály korlátozza az elemek gyártásakor felhasználható kadmium és higany mennyiségét is.

  Az uniós intézmények egyeztető bizottsága 2006. május 2-án állapodott meg az elemekről, akkumulátorokról és ezek hulladékáról szóló irányelvtervezet szövegében, így a parlament most harmadik olvasatban, várhatóan a végleges szöveget fogadta el nagy többséggel.

   Évente mintegy 800 ezer tonna gépkocsi-akkumulátor, 190 ezer tonna ipari és 160 ezer tonna hordozható elem kerül az EU piacára. A használt akkumulátorok visszavitelét már eddig is előíró országokban 2002-ben a következő arányban sikerült a régi elemek begyűjtése: Belgium: 59, Ausztria 44, Németország 39, Hollandia 32, Franciaország 16 százalék. Az irányelvtervezet szerint 2012-ben minden országban el kell érni a 25, 2016-ra pedig a 45 százalékos arányt.

   A jogszabály környezetbarátabb akkumulátorok és elemek előállítására ösztönözné, a használt termékek visszavételére és újrafelhasználására kötelezné a gyártókat, és a fogyasztók számára is megkönnyítené az egyes termékek közötti választást.

Az irányelvtervezet további lényeges pontjai:

• Az újrafelhasználási (tehát nem az előbb említett begyűjtési) célkitűzés ólomsavas elemeknél és akkuknál 65, nikkel-kadmiumosoknál 75, a többinél 50 százalék lesz (az átlagos tömeghez képest).
• Tilos lesz forgalomba hozni 0,0005 százaléknál több higanyt, illetve 0,002 százaléknál több kadmiumot tartalmazó elemeket, akkumulátorokat (kivételek a riasztórendszerek, orvosi és vezeték nélküli készülékek).
• A kereskedőknek külön díj felszámolása nélkül vissza kell venniük a lemerült hordozható elemeket és akkukat, függetlenül attól, hogy azok mikor kerültek forgalomba.
• A gyártóknak kell finanszírozniuk a használt elemek és akkumulátorok begyűjtéséből, kezeléséből és újrafeldolgozásából származó nettó költségeket.
• A gyártóknak az ingyenes visszaviteli lehetőségről értesíteniük is kell a fogyasztókat. A tájékoztatás költségeit a gyártóknak kell állniuk.
• 2008-ra a fogyasztók számára könnyen hozzáférhető használtelemgyűjtő pontokat kell felállítani.
• A fogyasztói döntés megkönnyítése érdekében 2009-től kezdve minden elemen és akkumulátoron fel kell tüntetni azok tényleges kapacitását.
• A gyártóknak olyan készülékeket kell gyártaniuk, amelyekből könnyen eltávolíthatók a használt elemek, akkumulátorok.
• Minden gyártót kötelező lesz regisztrálni, mégpedig - az EP kérésére - minden tagállamban azonos eljárás szerint.
• Az EP követelésére jelentősen csökken a visszavételi és újrafelhasználási kötelezettség alól kivett kis és közepes vállalkozások köre.
• Az EP a környezetbarátabb és minél nagyobb arányban újrafelhasználható elemek kifejlesztése érdekében támogatná a kutatást.
Az irányelvet 2006 folyamán kihirdették. Ezt követően a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy nemzeti jogrendszerükbe is átültessék az új jogszabályt.

Egy 2005-ös magyarországi rendelet szerint 2007-ben a gyártóknak a forgalomba hozott szárazelemek és akkumulátorok 13 %-át kell visszagyűjteni és ártalmatlanítani, ami azonban még mindig nem éri el az Európai Unió által előírt újrahasznosítási százalékot.

Forrás: HUMUSZ

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -