Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Kivágták a kerecsensólyom fészket tartó fát

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai megdöbbenéssel észlelték, hogy a Túrkeve és Kisújszállás közös határában elterülő Fehér-tó elnevezésű pusztát szegélyező nyárfasort letermelték.
A nyárfasor számos védett madárfaj rendszeres fészkelőhelye volt, sárgarigó (Oriolus oriolus) és kis őrgébics (Lanius excubitor) szép számban fészkelt. E mellett egy pár egerészölyv (Buteo buteo) és két-három pár vörös vércse (Falco tinnunculus) költött eredményesen minden évben.
A környező gyepterületek és mozaikos élőhelyek a túzok (Otis tarda) számára alkalmas fészkelőhelyek is kiváló táplálkozóterülete a hazánkban fokozottan védett kerecsensólyomnak (Falco cherrug).
2004. novemberében egy nagy méretű költőláda került kihelyezésre a fasor egy termetes nyárfájára, hiszen az élőhely alkalmas volt a kerecsensólymok fészkelésére, miután számos megfigyelési adata volt a területről a fajnak. A terület zavartalansága pedig szintén a műfészek kihelyezése mellett szólt, hiszen a közeli földutak szinte járhatatlanok. A kihelyezést követő évben, azaz 2005. tavaszán a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai a műfészekben kotló öreg tojó kerecsensólymot figyeltek meg, majd a későbbi ellenőrzések során három fióka fejlődését követhették nyomon. A 2006-os év folyamán ismét három fiókát nevelt fel sikeresen a kerecsensólyom pár.
Mindezek ellenére 2007. január végén a nyárfasort kivágták, vele együtt a műfészket tartó fát, valamint az egerészölyv és a vörös vércsék fészkeit tartó fákat is.

Az eset két szempontból is tanulságos:
- A térségben működő természetvédelmi civil szervezetek aktív bevonásával a hasonló természeti károkozás elkerülhető, mind a hatósági ügyekben, mind a kisebb, településeket és külterületeiket érintő ügyek esetében.
- A természetvédelmi civil szervezetek a költségmegszorítások és pályázati keretek drasztikus beszűkülése miatt a megélhetésért fontos pályázatok készítése és lecsökkent munkatársi létszám miatt nem tudnak a működési területükön zajló eseményekre kellő figyelmet szentelni. Mindezen okok miatt sajnos egyre többször kell szembesülnünk természeti környezetünk állapotának romlásával és jelentős természeti értékeink pusztulásával, megfogyatkozásával.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -