Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Készüljön velünk a Vizes Élőhelyek Világnapjára!

1971-ben február 2-án írták alá Ramsarban a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos egyezményt. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület a napról való megemlékezést különböző letölthető anyagokkal segíti, együttműködve a Ramsari egyezmény titkárságával.


A Nimfea Természetvédelmi Egyesület különböző letölthető anyagokkal szeretné megkönnyíteni azoknak a pedagógusoknak, környezeti nevelőknek és a többi érdeklődőnek a Vizes Élőhelyek Világnapjára való felkészülést. A segédanyagok között megtalálható egy 7 perces prezentáció a halászat és a vizes élőhelyek összefüggéseiről, illetve a leírás alapján kivágható és összehajtogatható hal többféle mintával – ez különösen az óvodáscsoportok, iskolás osztályok számára nyújt lehetőséget, hogy ezen a napon játékos formában elbeszélgessenek a halak és a halászat jelentőségéről.

Letölthető anyagok
Prezentáció a halászatról (.swf fájl, 8,5 MB, megtekintéséhez Macromedia Flash Player szükséges)
Csináld magad hal – hajtogatási leírás
Csináld magad hal szabadon színezhető
Csináld magad hal alapminta
Csináld magad hal szivárványszínben
Csináld magad hal őszi hangulatban
Csináld magad hal éjszakai árnyalatokkal
Csináld magad hal krómos színekkel
Csináld magad hal csillagos mintával
Csináld magad hal kékben és sárgában
Csináld magad hal lilás árnyalatokkal
Csinál magad hal zebramintával
Az összes csináld magad hal és a hajtogatási leírás .zip fájlban (5,8 MB)


Vizes élőhelyek világnapja 2007

A Ramsari egyezmény titkársága idén a vizes élőhelyek világnapjának vezértémájául a vizes élőhelyek és a halászat kapcsolatát választotta. Miért?

Mert 1 milliárd ember számára a hal az állati fehérje legfőbb vagy egyetlen forrása

Mert a világ kereskedelmileg jelentős tengeri halállományának 75%-át, illetve a legtöbb édesvízi halállományát jelenleg is túlhalásszák vagy a halászat mértéke éppen a biológiai tűrőképesség határát súrolja, és a nem fenntartható módon működő halászati üzemek gyakorlata egyre komolyabb veszélyt jelent a vízi ökoszisztémákra

Mert a part menti és az édesvízi élőhelyek kulcsszerepet játszanak a halállomány és a halászterületek fenntartásában, kezdve a nagyüzemi, kereskedelmi termeléstől a mindennapi megélhetésükért dolgozó halászokig, és mert a part menti vizes élőhelyek pótolhatatlan szerepet töltenek be számos tengeri faj szaporodó és ivadéknevelő helyeként

Mert elengedhetetlen és sürgős szükség van arra, hogy a halászati tevékenységeket és az ezekhez szükséges vízi ökoszisztémákat hatékonyan és fenntartható módon kezeljük

Mert a ramsari egyezmény 2005 novemberében elfogadott egy határozatot és a hozzá tartozó iránymutatásokat a halászterületek megőrzéséről, letermeléséről és fenntartható használatáról, arra kötelezve az egyezmény részes feleit, hogy a vizes élőhelyeken fenntartható halászterületeket hozzanak létre és tartsanak fenn.

   Néhány tudnivaló az egyezményről

1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekkel kapcsolatos nemzetközi szerződést. A megállapodás hivatalos neve „Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak tartózkodási helyéről”. Az egyezmény 1975-ben lépett hatályba. Jelenleg 153 állam tartozik az egyezmény részes felei közé. Hazánk 1979-ben csatlakozott.
A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listáján ezerötszáznál több terület, mintegy 150 millió hektár kapott helyet az elmúlt évtizedekben.
Az egyezmény értelmében vizes területnek tekintendők azok az akár természetes, akár mesterséges, állandó vagy ideiglenes mocsaras, ingoványos, tőzeglápos vagy vízi területek, amelyeknek vize álló, áramló, édes, félédes, sós, ideértve azokat a tengervíz-területeket is, amelyek mélysége apálykor nem haladja meg a hat métert, valamint az időszakosan kiszáradó szikes tavak. Csak azok az országok csatlakozhatnak, amelyek legalább egy területet bejelentenek a listára.
Hazánk a listán 26 vizes élőhellyel szerepel, amelyeknek bemutatására e nap kiváló alkalmat kínál, de ezek mellett is számtalan más fontos vizes élőhellyel büszkélkedhetünk, amelyek megőrzésére, védelmére e napon hívhatjuk fel a figyelmet.

Ramsari területek Magyarországon

Magyarországon jelenleg (2006 ősze óta) 26 hazai vizes élőhely található a Ramsari Jegyzéken, összesen több, mint 200 000 hektár kiterjedéssel

Balaton (az október 1. és április 30. közötti időszakban) 59 800
Baradla barlangrendszer és a hozzá kapcsolódó vizes élőhelyek 2 075,3
Béda-Karapancsa 1 149,7
Biharugrai halastavak 2 791
Ugrai-tavak I-II.
Begécsi-halastavak (Sziki-tavak, Begécsi-tavak)
Ugrai-rét
Csillaglaposai-legelő
Sző-rét
Bodrogzug 3 782
Csongrád-bokrosi sóstó 770
Felső-Kiskunsági szikes puszták 13 632,3
Felső-Tisza 22 310,7
Fertő-tó 8 432
Gemenc 16 873,3
Hortobágy 23 918,1
Ebből:
Zám, Pentezug és Angyalháza puszták 10 606,4
Hortobágy-halastó 1 985,9
Kiskörei víztározó északi része (Tiszafüredi Madárrezervátum) 3 475,6
Kiskörei víztározó középső része (Poroszlói Medence) 3 648,4
Az Egyek-pusztakócsi mocsarak területéből a Hagymáslapos, a Jusztus-mocsár és a Fekete-rét 4 201,8
Ipoly-völgy 1 850
Izsáki Kolon-tó 2 962
Kardoskúti Fehér-tó 488
Kis-Balaton 14 745
Kiskunsági szikes tavak 3 903
Mártélyi Tájvédelmi Körzet 2 213
Nyirkai-Hany 460
Az Ócsai Tájvédelmi Körzet területéből: 1 078
Öreg-turján és az azt övező rétek
Tőzegbánya-tavak
Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Terület 487
A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területéből: 5 000
a Szegedi Fehér-tó halastórendszere
a Tiszai labodári és saséri fokozottan védett árterületek
a Csaj-tó halastórendszere a baksi Nagylegelővel
a Pusztaszeri Büdös-szék fokozottan védett területe
Rába-völgy 10 961
Rétszilasi-halastavak Természetvédelmi Terület 1 508
Szaporcai Ó-Dráva-meder 257
Tatai Öreg-tó a bővítésekkel 1633,38
Velence és Dinnyési Természetvédelmi Terület 965

További információ

www.ramsar.org
www.ramsar.hu

Kiadványok megrendelése

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület „Jeles napok a környezet- és természetvédelemben” című kiadványából a vizes élőhelyek világnapja mellett több jeles nap eredetét és történetét is megismerhetik.
A hazánk által aláírt egyezmények – köztük az itt említett Ramsari egyezmény – és egyéb nemzetközileg vállalt feladatok részletes bemutatása a „Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásai a természetvédelemben” című kiadványban olvasható.
Mindkét kiadvány megrendelhető a http://www.nimfea.hu/kiadvanyaink/megrendel.htm címen.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -