Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület gratulál
a megszűnő Soros Alapítványnak

„Az EU csatlakozással Magyarország történelmében új fejezet kezdődött, az ország új helyzetbe került, új kihívásokkal néz szembe. Az Alapítvány betöltötte eredeti küldetését, hiszen megtörtént a rendszerváltás, kiépültek a demokratikus társadalom alapjai. Az Alapítvány tevékenysége az alapító Soros György eredeti szándékával összhangban már a tavalyi évben is jelentősen szűkült. 2005-től már nem indítunk új programokat, csak korábban megkezdett programjainkból származó szerződéses kötelezettségeket teljesítjük 2006 végéig.”

    A fenti idézet a Soros Alapítvány honlapjáról (www.soros.hu) származik, az alapítvány megszűnésével kapcsolatos hírben.
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület ez ügyben kívánja kifejezni a Soros Alapítvány megszűnése miatt sajnálatát, és gratulációját egyben.
   Sajnálatát, mert egy fontos támogató vonul ki az országból annak ellenére, hogy a mindennapi munka során messze nem érezzük, hogy valóban „kiépültek a demokratikus társadalom alapjai”. A hatósági leépítések, a szociális háló gyengülése, a gazdasági fejlődéssel együtt járó környezetterhelés egyre csak növeli az érdemi társadalmi célú szakmai munkával foglalkozó civil szerzetek feladatait, miközben minden forrás szűkül, és a forrásteremtési lehetőségek csökkennek. A kormányzat jelentősen csökkenti a harmadik szektornak nyújtott támogatásokat, sőt teljes ágazati források (pl. környezetvédelmi) tűnnek el, miközben egyre több lenne a feladat. A Soros Alapítvány a Nimfea Természetvédelmi Egyesület tapasztalatai szerint nagyon komoly szerepet vállalt kormányzattól független forrásaival a társadalmi kontroll megteremtésében és a civil szektor fejlődésében.
   Elsők között ismerte fel számos területen a támogatással való ösztönzés fontosságát (pl. környezeti nevelés, kisebbségi politika), és mikor már látszódott a kormányzati támogatások megszűnésének a veszélye, a szervezetek önfenntartó képességének erősödése érdekében is elsők között lépett az Intézményi Támogatások programmal. A civil társadalom megszilárdítására irányuló Trust Programban vállalt szerepe - néhány szervezet komoly erősítésével - az egyetlen érdemi hatással bíró kezdeményezésként valósult meg a programon belül.
   Sajnálattal vesszük hát tudomásul az Alapítvány megszűnését, mert véleményünk szerint sajnos a kitűzött célt a társadalom még nem érte el, és a jelenlegi kormányzati törekvések között nagy szüksége lenne programjainak folytatására.
   Fontosnak érezzük azonban egyben gratulációnkat is kifejezni.
  A rendszerváltást követő időszakban viszonylag sok olyan forrástovábbosztással foglalkozó szervezet jött létre, amely külhoni donorok pénzét volt hivatott eljuttatni szakmai gyakorlati tevékenységet ellátó szervezetekhez. Ezeknek a továbbosztással foglalkozó szervezeteknek az adományozói már jórészt kivonultak a térség támogatásából, a továbbosztó szervezetek mégis tovább működnek sajátos szerepzavarral küzdve, hiszen az eredeti célkitűzésük szerinti tevékenységeket a források megszűnése miatt folytatni nem tudják, de új helyüket sem találják a megváltozott körülmények között. Így egy idő után a valamikori támogatott szervezetek versenytársává váltak, profi szakembergárdával ellátott forráskonkurensként jelentek meg, komoly kapcsolati tőkével, amivel a valódi helyi civil kezdeményezések nem versenyezhetnek.
   A Soros Alapítvány az első, aki nem fél megszűnni, és nem kíván a civil társadalom szűkülő forrásaiból tevékenykedő szervezetként fennmaradni, ami miatt a Nimfea Természetvédelmi Egyesület elismerését vívta ki újból az Alapítvány megszűnésével is.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -