Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Pusztuló alföldi erdők

  Az erdészeti statisztikák szerint ugyan növekszik hazánkban az erdők területe a sokrétű támogatási rendszer következtében, de valójában pont ellentétes hatás érezhető – hívja fel a figyelmet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület napokban elkészült esettanulmányokat feldolgozó jelentése az alföldi erdők veszélyeztetettségéről.

   Az azonos korú, fajú faállományból álló ültevény biológiai értelemben sem erdő, és nem nevezhető annak társadalmi, közjóléti funkciója tekinttében sem! A valódi erdők állapota rohamosan csökken, amihez jelentősen hozzájárul a „famaffia” ténykedése, az erdészeti üzemterveket figyelmen kívül hagyó magán fakitermelési tevékenységek, az energetikai célú hasznosítás egyaránt, és sajnos néha az állami erdészeti gazdaságok is hajlamosak beállni a sorba, és hozzájárulni erdeink pusztulásához.

   A negyed magyarországnyi működési területen aktív szakmai tevékenységet ellátó, többszöri állami és nemzetközi kitüntetésben részesítetett Nimfea Természetvédelmi Egyesület ezen folyamatok ellen lép fel mindennapi munkájával, a most elkészült jelentés eredményeit is felhasználva.
A hatósági leépítések hatása a természetvédelemben ezen a téren is súlyos feladatokat ró a természetvédelmi társadalmi civil szervezetekre, mert ilyen ügyekben egyre gyakrabban kell civil szervezeteknek eljárni. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén februárban már a hatodik eljárást kezdeményezi például Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt.-vel szemben, így most már polgári peres bíróságon, büntetőjogi eljárásban, közigazgatási perben találkoznak csak a természetvédelmi és erdészeti szakemberek.
Közben a természetközeli és idősebb állományú erdők mennyisége fogyatkozik, az illegális fakitermelés tovább folyik, és az alföldi erdei élőhelyek veszélyeztetettsége növekszik.

  „Az erdők veszélyeztetése több területen is jelentős mértékű – mondja Monoki Ákos, a szervezet célprogram-vezetője – szinte minden, tudomásunkra jutott fakitermelésnél igyekszünk ellenőrzést tartani, és kedvezőtlen tapasztalat, hogy ebben a munkában néha az erdészetek nem partnerek. Egy sikerre kilenc kudarc jut. Míg a Pilisi Parkerdő Zrt. pozitív hozzáállása egyik legértékesebb hazai láperdőnk védelmét biztosítja 27 hektár megőrzésével, addig a Dalerd Zrt. ellen több száz hektár erdő veszélyeztetése ellen kell eljárást indítanunk.
Azt gondoljuk, hogy az erdészeteknek és természetvédelemnek szoros együttműködéssel, partnerségben kellene megteremtenie a fenntartható erdőgazdálkodás feltételeit, de ezt az erdészeteknek csak egy része gondolja így.”

  „Sajnos az erdőket nem csupán a fatolvajlás, az illegális fakitermelés veszélyezteti, hanem néha egy-egy erdészet negatív hozzáállása is – összegzi a szervezet szakmai jelentését Sallai R. Benedek, a szervezet ügyvezetője. A Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. sorozatosan természeti értékek veszélyeztetéséhez járul hozzá tevékenységével. Gátolta a Köröséri Tájvédelmi Körzet létrejöttét, Körösladányban Natura 2000-es listán szereplő, fokozottan védett lepkefaj legjelentősebb térségi élőhelyét kívánja átalakítani vadaskertté, biztos pusztulást hozva a védett növények sokaságát tartalmazó életközösségre. Ópusztaszeren tájidegen fajt, a hazai flórában rendkívül káros fekete fenyőt telepített a természetvédelmi hatóság elutasító határozata ellenére, Derekegyházán un. közösségi jelentőségű, védett SCI területen tervez a jogszabályok vonatkozó előírásai ellenére vaddisznóskertet. Natura 2000 területen található, tiszaparti fűz-nyár ligeterdők véghasználatát kezdte meg, ahol a tarvágás után nem kíván felújítani. Szentesen a zöldek tiltakozása ellenére termelték le a csodaszép ártéri erdőt – és sorolhatnánk – mondja a természetvédelmi szakember. Mindemellett az Állami Erdészeti Szolgálat számos jogszabályt megsértve korlátozza rendszeresen a civil szervezetek jogait az erdőtervezésben való részvételben”

    A szervezet ezekben az ügyekben több bírósági és ügyészségi beadványt is készített, amelyek elbírálása, ügyintézése jelenleg is folyik, miközben a szervezet megkezdte kampányát, a személyi jövedelemadó 1%-ának „fenntartható erdőkezelésre” történő felajánlására.


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -