Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

 

Erdőrezervátum lett az égerláp

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület közbenjárására több, mint 20 hektár, kiemelkedően értékes égerláp erdő vált erdőrezervátummá Ócsa határában. A 2006-os év végén a Pilis Parkerdő ZRt. és az Állami Erdészeti Szolgálat kezdeményezte a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett erdeje esetében, mely része a Natura 2000 hálózatnak, hogy az égerest 10 évre ütemezve véghasználják, vagyis tarvágásra kerüljön.
   Az égerláp rendkívül értékes élőhelye számos védett növény- és gerinctelen állatfajnak valamint jelentős fészkelőhelye fokozottan védett madárfajoknak, pl. kerecsensólyomnak (Falco cherrug), fekete gólyának (Ciconia nigra). Védett növényfajok közül említést érdemel például a szálkás pajzsika (Dryopteris carthusiana), nyári tőzike (Leucojum aestivum), míg a gerinctelen faunából kiemelendő a fokozottan védett keleti lápibagoly (Arytrura musculus) és az ezüstsávos szénalepke (Coenonympha oedippus).
   A Pilisi Parkerdő ZRt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Nimfea TE többszöri egyeztetésein, valamint közös területbejárása során megállapításra került, hogy az Ócsa melletti égerláp olyan kiemelkedő értéket képvisel, hogy ott nem szabad semmilyen erdészeti beavatkozást kivitelezni, a természetes folyamatok érvényesülésével olyan kiemelkedő jelentőségű élőhely tartható fenn, mely unikális értéke Magyarországnak és az Európai Uniónak. A fokozottan védett erdőt a Pilisi Parkerdő ZRt. saját rezervátum területté nyilvánította és minden tervezett tevékenységtől eltekint az ott található természeti értékek, értékes társulások védelme érdekében.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -