Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 

Féleredmény a brüsszeli akció után

Környezetpolitikai szemléletváltást sürget a Magyar Természetvédők Szövetsége az EU klímavédelmi megállapodások teljesítése érdekében

    Budapest, 2007. március 12.: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) sürgeti a magyar kormányt, hogy a tavaszi EU Csúcs döntéseinek megvalósítása érdekében mihamarabb készítse el a Fenntartható Fejlődés és Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiákat, amelyekben határozott lépésekre köteleződik el Magyarország a klímaváltozás okainak megelőzésére.
Emellett felszólították a kormányzatot a második Nemzeti Fejlesztési Terv átalakítására az energiahatékonyság és a megújuló energiák nagyobb támogatása érdekében.

    Az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén a kormányfők több döntést hoztak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Bár a március 9-én Brüsszelben tartott nemzetközi EU energia zászló akció szervezői, a Föld Barátai és az MTVSZ sem tartják elégségesnek a döntéseket (1), Magyarországnak a jelenlegi megállapodások megvalósításához is erőfeszítéseket kell tennie a környezetpolitika területén.
Magyarország az elmúlt években rövid távú gazdasági érdekeknek rendelte alá a kormányzati környezetpolitikát. Hazánk csak akkor tud valósan hozzájárulni a klímaváltozás megelőzéséhez, ha a környezetpolitikának új prioritást ad. Ezt várja el most a kormánytól a jövőért aggódó magyar közvélemény – mondta Farkas István a Magyar Természetvédők Szövetsége (Föld Barátai magyar tagszervezete) ügyvezető elnöke.

    A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa már többször rámutatott, hogy a klímakatasztrófa megelőzéséhez 2020-ra legalább 30%-kal, illetve 2050-re 80%-kal kell csökkentenie az üvegházhatású gáz kibocsátást az iparosodott államokban. Az MTVSZ véleménye szerint még a tavasz folyamán meg kell alkotni a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Stratégiát és a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, amely keretet ad azokhoz a gazdasági és társadalmi reformokhoz, amelyekkel a fenti kibocsátás-csökkenés elérhető. Az energiapolitikai, gazdaságfejlesztési, közlekedési, fejlesztéspolitikai stratégiákat a fent említett stratégiák céljai alá kell rendelni.

    Az MTVSZ már tavaly novemberben eljuttatta a kormányhoz koncepcionális javaslatait (2) az Éghajlatváltozási Stratégia elemeire, ezért is várja érdeklődéssel a kormányzati stratégia tervezetének közzétételét és a társadalmi vita megkezdését.

    Az Éghajlatváltozási Stratégia keretében Magyarországnak évi legalább 1%-os energiafelhasználás csökkentést és a fosszilis energiahordozók megújuló energiával való évi 1%-os helyettesítését kell maga elé célként tűznie! Ez csak az adórendszer és más gazdaságpolitikai eszközök reformjával valósítható meg. Emellett többek között szükség van a társadalom felkészítésére és szemléletformálása is – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

    Emellett Magyarországnak újra kell gondolnia a fejlesztéspolitikai terveit is. A második Nemzeti Fejlesztési Terv (hivatalosan Új Magyarország Fejlesztési Terv, amely a 2007-2013 közötti EU források felhasználását tartalmazza), drámaian kevés összeget tervez a megújuló energiaforrások és energiahatékonyság támogatására (3), az egyik legkevesebbet az újonnan csatlakozott államok közül. Eközben a klímaváltozást gyorsító közlekedési beruházásokra arányaiban jóval többet tervez költeni a kormány, mint a 2004-2006 közötti előző időszakban, ezt az összeget – egyenlőre nem hivatalosan - az Európai Bizottság is sokallja, lenne lehetőség átcsoportosítani a forrásokat..

    Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy módosítsa a Nemzeti Fejlesztési Tervet az energiahatékonyság, a megújuló energiák, illetve a fenntartható termelést és fogyasztást célzó intézkedések nagyobb támogatása érdekében! Ez nem csak a magyar környezetvédők, hanem az európai döntéshozók elvárása is – jelentette ki Farkas István, MTVSZ ügyvezető.

jegyzetek:

(1) http://www.mtvsz.hu/hirek_list.php?which=186&PHPSESSID=236f1ec737fa73a9716c4b36f4931ed2
(2) http://www.mtvsz.hu/dynamic/mtvsz_klima_strat.pdf
(3) http://www.mtvsz.hu/hirek_list.php?which=163


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -