Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

 A vándormadarak és a klímaváltozás

    A vonuló állatok világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a vándormadarak szépségére és védelmük fontosságára. Ebben az évben május 12-13-án nyílik lehetőség az ezzel kapcsolatos megemlékezésekre.

Az idei évben az esemény központi témája a vonuló madarak és a klímaváltozás kapcsolata.

   A vándormadarak számára a klímaváltozás komoly következményekkel jár: hozzájárul élőhelyeik megváltozásához, elvesztéséhez; hatással van a vándorlás ritmusára, útvonalára és kiélezi az élelemért folytatott versenyt a területen élő és átvonuló madarak között.
   Az Amerikai Egyesült Államokban 1993 óta rendeznek madármegfigyeléseket és szemléletformáló programokat a vándormadarak nemzetközi napján, de a világ többi részén csak az utóbbi években kezd kialakulni ez a hagyomány.
A világnap szorosan kapcsolódik a vándorló vadon élő állatfajok védelméről szóló bonni egyezményhez, valamint az ennek keretében elfogadott, az afrikai és eurázsiai vonuló vízimadarak védelméről szóló megállapodáshoz (AEWA). Ez utóbbi aláírásának tizedik évfordulóján, 2005-ben rendezték meg a vándorló vízimadarak napját a megállapodás által érintett területeken Afrikában, Európában és Ázsiában.
  Ebből az alkalomból nőtt ki ez a kezdeményezés, amelynek során évről évre világszerte különböző rendezvények hívják fel a figyelmet a vándormadarak sérülékeny helyzetére, és a védelmüket biztosító nemzetközi összefogás fontosságára.

Miért kell védeni a vándormadarakat?
   A vándorlás célja a túlélés. Bár maga az út is számos veszélyt rejt, csak kevés madarat fenyegetnek természetes események a vándorút során. A legtöbb veszély forrása ugyanis az ember és az emberi tevékenységek: az élőhelyek elvesztése vagy szennyezése a mezőgazdasági és ipari termelés, a közlekedési és városi infrastruktúra terjeszkedése miatt. Ezek a tényezők végzetesek lehetnek a vándormadarak számára, hiszen a hosszú út során pihenő- és táplálkozóhelyekre van szükségük. Az évszázadok során megszokott megállók bármelyikének kiesése drámai hatással lehet a madarak túlélési esélyeire. A vándorlás során a magasfeszültségű vezetékekkel és a szélerőművekkel való ütközés is újabb veszélyforrást jelent. Sok országban a vadászat is tizedeli a vándormadarak állományát. Egy-egy populáció csökkenését általában sok tényező együttes hatása okozza, tehát az egyes tényezők szerepe nehezen számszerűsíthető, de jelentőségüket nehéz lenne tagadni.
   A madarak a hosszú út során számos országhatáron repülnek át, tekintet nélkül az egyes országok környezetpolitikájára, mit sem törődve a természetvédelmi jogszabályokkal és az azokat végrehajtó szervekkel. Pedig gyakran a vándorlás sikere múlhat azon, hogy az egyes országokban milyen a természetvédelmi jog és annak végrehajtása. Ezért fontos, hogy a civil szervezetek, a kormányzat és az összes érintett szereplő együttműködjön a vándorlási útvonalak teljes hosszán, hogy ismereteiket egymással megosztva összehangoltan tudjanak fellépni a faj védelmében.

A klímaváltozás és a vándormadarak
  Számos vándormadár nagyon érzékeny a környezeti változásokra. A növekvő hőmérséklet, a változó növényzet és a szélsőséges időjárás mind olyan tényező, ami jelentős hatással lehet a madarak élőhelyére, és hozzájárulhat a madárpopulációk csökkenéséhez és a vándorlási szokások megváltozásához.
Az egyes fajoknak a változásokra adott válaszai eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a rövid- és középtávon vándorló madarak könnyebben alkalmazkodnak a klímaváltozás hatásaihoz, míg a nagy távolságokon keresztül vándorló madarak számára ez nagyobb akadályt jelenthet, mivel az ő vándorlásuk sokkal kötöttebb ritmusú, így az éghajlat-változás hatásai nagyobb hatást gyakorolnak az életükre.
A klíma változása többféleképpen érintheti a vándormadarakat: a viharok gyakoribbá válása, a tengerszint emelkedése, a szárazságok növekvő gyakorisága, a kiszáradó tavak és eltűnő vizes élőhelyek, az időjárás miatt megváltozó növényzet a vándormadarak számára végzetes következményekkel járhatnak.
A vonuló állatok világnapján így nem csak a vándormadarak szépségére hívhatjuk fel a figyelmet, hanem arra is, hogy az éghajlatváltozás megállítása mindannyiunk közös felelőssége.
Ide kattintva megtudhatja, milyen apró változtatásokkal járulhatunk hozzá a klímaváltozás enyhítéséhez:

A világnap honlapja:
www.worldmigratorybirdday.org

Az afrikai és eurázsiai vonuló vízimadarak védelméről szóló megállapodás honlapja:
www.unep-aewa.org

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -