Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Egyre több az illegális égetés

  Az idei év tavaszán talán minden eddiginél több helyen csaptak fel a lángok a települések határában. Kisebb-nagyobb nádasok, partoldalak, mezsgyék, tarlók égtek, velük együtt lángba borultak az út menti bokrok, cserjések és fák, fasorok is.

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai számos esetben hívták ki a tűzoltókat az illegálisan gyújtott tüzek miatt, de sajnos az illetékes hatóságok részéről kevés figyelmet kaptak még a nagyobb tűzesetek is.
   A legtöbb esetben a területek gazdái, bérlői, használói gyújtják föl az általuk használt területen található, művelésre alig alkalmas mélyebb fekvésű, rendszeresen belvizes területeken kialakult nádasokat, kubikgödröket, valamint a földjükkel határos mezsgyéket, csatornapartokat. Azonban több helyen a legelőket, kaszálókat is felgyújtották, hogy az előző évben elhanyagolt, nem kaszált területekről az elszáradt fűmennyiséget eltávolítsák. A tavaszi aszály miatt februártól májusig sorra kaptak lángra az említett területek, vagyis a madarak költési- és a vadgazdálkodási szempontból fontos vadfajok szaporodási időszakának legérzékenyebb periódusában!
  A gyepek, mezsgyék, nádasok esetében nagyon komoly kár keletkezett hiszen számos védett madárfaj fészekalja pusztult el a tüzekben, számos védett rovarfaj egyedeivel együtt. Ugyanakkor az Alföld olyan fátlan vidékein, mint például a Kisújszállás keleti határában elterülő Nagy-rét utolsó megmaradt fái és bokrai szintén súlyosan megperzselődtek a felelőtlen égetés miatt. Ezek a megmaradt fák és bokrok adnak fészkelőhelyet számos védett madárfajnak, árnyékot a megpihent kirándulóknak, de sajnos idén már erre még kevesebb fa fogadja a kirándulót, hiszen a fák jelentős része megégett az illegális égetések miatt.

   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület tevékenységével el kívánja érni, hogy a gazdálkodók tudatformálásával elkerülhető legyen minden jellegű égetési tevékenység, hiszen nem csak az érintett területek élővilágát károsítja ez a tevékenység, hanem súlyos légszennyezéssel is jár

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -