Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Erdei fülesbagoly fiókák repatriálása

  Április 23-án 5 példány két hetes erdei fülesbagoly fióka került be a Nimfea Természetvédelmi Egyesület madármentő állomására. A fiókák Mezőtúron az egyik lakótelep 4. emeleti lakás erkélyének virágládájában keltek ki. A szülőmadarak már második napja nem jelentkeztek a fészeknél, ezért a lakók értesítették a Nimfea TE munkatársait. A tojó feltételezhetően elpusztult, a hím pedig nem etette önmagában a fiókákat, így a fiókákat gondozásba kellett venni. Ekkor indult meg a komoly terepi munka, hogy olyan erdei fülesbagoly fészkek kerüljenek elő, amelyekben hasonló korú fiókák találhatóak. Május elsejére még egy fióka csapódott a kis csapathoz, egy leborult fészekből.
   A hat fióka közül hármat sikerült kisebb fészekaljakban elhelyezni, míg három másik fióka további két hét gondozás után került ki olyan fészekaljakba, ahol hasonló korú fiókák találhatóak.
Szerencsére meglehetősen sok táplálék áll a baglyok rendelkezésére, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Nimfea TE munkatársai egyetlen fasorban, egymáshoz közel 12 lakott erdei fülesbagoly fészket találtak, ezen túl 4 pár vörös vércse, egy pár kék vércse is fészkel ugyanebben a fasorban, míg a szomszédos gyepen egy vagy két pár réti fülesbagoly is költ.
   A megfigyelések alapján egy ügyesen vadászó hím egyetlen perc leforgása alatt a fészek közvetlen közelében három mezei pockot is zsákmányolt, melyet átadott a fészken ülő tojónak. A táplálékbőség lehetővé tette az erdei fülesbaglyoknak, hogy 7 fiókás fészekaljakat neveljenek, így meglehetősen nehézkes volt az elárvult fiókákat olyan fészkekbe elhelyezni, ahol jelentős plusz terhet nem ró a madarakra a fészekbe helyezett egy-két fióka.
   Az adoptált fiókáknak jó esélye van a felnevelkedésre, hiszen a szülőmadarak számára elegendő zsákmányállat áll rendelkezésre, így nem kell nagy távolságokat bejárni éjszakánként táplálékért.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -