Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Védőzóna a székicsérfészkek körül

    A Nimfea Természetvédelmi Egyesület és az illetékes Nemzeti Parkok munkatársai az érintett nagykunsági gazdálkodókkal együttműködésben megkezdték a székicsér fészkek körül a szükséges védőzónák kijelölését.
A munkát számos terepnapon komoly előkészületek előzték meg, hiszen először a kialakult telepeket kellett feltérképezni, majd a megtalált telepeken a fészkek kifigyelése volt a feladat. Egyes esetekben a gazdálkodó személyének felderítése sem volt egyszerű munka.
    Szinte minden eddigi ismert székicsér telep napraforgó táblában található, ahol a különböző munkafázisok során a fészekaljak elpusztulhatnak a kultivátorozó vagy vegyszerező gépek miatt.
Ennek elkerülése érdekében a megtalált székicsér fészkektől távolabb (de több esetben az előkerülő más fajok fészkeinél is, pl. bíbic) a munkát végző gépkezelő számára jól látható karók kerülnek kihelyezésre. A karók által kijelölt területek kimaradnak a művelésből, így a székicsérek, bíbicek zavartalanul költhetnek tovább. A fiókák kikelése után ez a veszély szerencsére már nem áll fenn, hiszen mindkét faj fiókáit a közelben található rizsföldekre, vagy más biztonságos élőhelyre átvezeti.
   A védőzónák kialakításával minden évben számos fészekaljat sikerül így megmenteni a biztos pusztulástól. Mindemellett a munkát végző gépkezelő is tájékoztatást kap, hogy ha olyan fészekre bukkan, ami nincs megjelölve, azokat kikerülve folytassa tevékenységét.

További információ: http://www.nimfea.hu/programjaink/szekicser.htm


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -