Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Közös ellenőrzések a tiszavirág védelme érdekében

  A Hortobágyi Nemzeti Park, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai a napokban összehangolt akciókat hajtanak végre azért, hogy megakadályozzák a most rajzó védett kérészfaj, a tiszavirág illegális gyűjtését.

  Éppen ezekben a napokban virágzik a Tisza, vagyis megfigyelhetjük legnagyobb termetű kérészfajunk rajzását, ám a folyó partját nem csak a jelenséget csodálók látogatják ilyenkor, hanem több esetben tapasztalható a rajzó kérészek illegális gyűjtése is. A gyűjtők nem csak a kifejlett egyedeket keresik, hanem az agyagos partoldalakban fejlődő lárvákat is sok helyen kiássák, súlyosan károsítva ezzel a legfontosabb élőhelyeket. A gyűjtést egyébként azért végzik, mert a tiszavirág a halak kedvelt csemegéje, így a horgászok később csaliként használhatják.
  A tiszavirág (Palingenia longicauda) a 13/2001. (V.9.) KÖM rendelet hatálya alá tartozó védett rovarfaj, természetvédelmi értéke egyedenként 2000 forint, ezért az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos. A természet védelméről szóló 1996. LIII. tv. 43. § (1) bek. alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, ugyanezen jogszabály hely 2. bekezdése alapján a felügyelőség engedélye szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához.
  A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. tv. (Sztv.) 147. § bekezdésének c, pontja értelmében természetvédelmi szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, tekintettel arra, hogy e kérészfaj napjainkra Európa több országából kipusztult és a hazai állományt jelentősen veszélyezteti a Tisza és mellékfolyóinak szennyezése is.

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -