Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

„Gyermek-gazda” csere a Kis- Sárréten


   A februárban megrendezett UNDP- KVVM-GEF támogatását élvező gazdacsere alkalmával merült föl az a gondolat, hogy a már működő gazdaságokat bizonyos kritérium rendszer alapján pedagógiai jellegű gazdaságoknak kellene besorolni s ezeket iskolás csoportokkal, ismeretterjesztő szándékkal látogatni.
Ezen gondolatmenet miatt Az Élő Tiszáért Program támogatásával június 21.-én került sor a Nimfea Természetvédelmi Egyesület akcióterületei között, a Kis- Sárréten, ezen belül Biharugrán, az eddig lebonyolított gazdacserék mintájára létrejött „gyermek – gazda” cserére.
   Célja az volt, hogy az iskoláskorúak a szüleikkel együtt, hitelesebb képet kapjanak a mai magyar vidék helyzetéről, s ezzel karöltve egy kis túrára ösztönözzük őket. Tapasztalatcsere és közösségépítés valósuljon meg a két programba bevont tájegység között.
  A Nagy- Sárréti diákok a megérkezés után, ünnepélyes eskütételükben megfogadták, hogy a körülöttük lévő környezetet óvják, védik.
Utána a biharugrai halastavakat varázslatos világába nyerhettek betekintést a résztvevők sétálással egybekötve, szakmai vezetéssel. Itt kagylógyűjtésre is volt lehetőség.
   A kiadós ebéd után, kora délután „Fancsika-pusztai” tanyás gazdálkodó várta a csapatot, ahol többféle gazdasági haszonállatot ismertetett meg a diákokkal és kísérőikkel. A gazda lelkesen ismertette a gazdálkodása során felmerülő negatív és pozitív tapasztalatait.
Ezután a Körös Maros Nemzeti Park újonnan épült Oktatóközpontját a „Bihari Madárvárta” épületét tekinthették meg a részvevők, ahol az épület létrejöttének indokai is bemutatása történt.
Innen egy helyi falusi turizmussal foglalkozó családhoz ment a csapat, ahol a bioélelmiszerek kóstolása új energiával töltötte fel a már jócskán elfáradt csoportot.
   A nap igen tartalmas volt, mindenki megtalálta a neki megfelelő programot.
Bízunk abban, hogy az itt szerzett tapasztalatok hasznosulnak majd a jövőben, s az eredeti céloknak megfelelően hasznára válik a résztvevőknek a kirándulás.

  Az Élő Tiszáért Programról bővebb információ a Fekete István Oktatóközpontban, illetve a következő személyektől kapható:
Szervezők a Nagy-Sárrét tájegységen:
Sallai R. Benedek (srb'kukac'nimfea.hu)
Szántóné Simon Edit (edit'kukac'nimfea.hu, 56/ 361 - 505)
Szervezők a Kis-Sárrét tájegységen:
Bereczkiné Makra Márta (marta'kukac'nimfea.hu)
Program titkár:
Kajner Péter (kajnerp'kukac'mail.interware.hu)

   

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -