Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Szalakóta odúk ellenőrzése

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai a szervezet működési területén kihelyezett szalakóta odúk ellenőrzését végzik a napokban.
A szalakóta (Coracias garrulus) fokozottan védett madárfajunk, táplálkozóhelyeit a pusztai élőhelyek jelentik, míg fészkelés céljából a gyepeket szegélyező fák odvait keresi fel. Az elmúlt évtizedekben azonban jelentősen megfogyatkoztak a fészkelésre alkalmas öreg, odvas fák, így a szalakóták természetes fészkelési lehetőségeik meglehetősen beszűkültek. A pusztai élőhelyek mellett húzódó fasorokba kihelyezett odúk segítségével könnyen lehet fészkelési lehetőséget biztosítani ezeknek a színpompás madaraknak.
A Nimfea TE munkatársai által végzett odúellenőrzések során elsősorban a legeltetett területeken sikerült nagyobb fészekaljakat találni, ahol nem egy esetben egymástól néhány méterre költenek párok.
Sajnos a kihelyezett odúk nincsenek biztonságban, még nagyobb magasságokban sem, ahonnan gyakran lopják el őket ismeretlen elkövetők. A Nimfea TE munkatársai igyekszenek pótolni a hiányzó odúkat, de sajnos évről évre visszatérő probléma, hogy a kihelyezett odúkat pont a költési időszakban, vagy kicsivel előtte tulajdonítják el, meghiusítva a szalakóták eredményes költését.
Az odú ellenőrzések során sok időt vesz el az érdemi munkától, hogy védett területen rengeteg szemetet hagynak maguk után az arra kirándulók, autózók, vagy mezőgazdasági munkát végzők, melyet a Nimfea TE munkatársai összegyűjtenek és a területről elszállítanak.
Július első két hetében várhatóan a legtöbb szalakóta odúból sikeresen kirepülnek a fiókák. A szülőmadarak az odúk környéki fákon ücsörgő fiókáikat tovább etetik rágcsálókkal, hüllőkkel, különböző rovarfajokkal, melyekből jóval nagyobb egyedszámban találnak a legeltetett gyepeken, mint a kaszált, vagy éppen nem hasznosított területeken.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -