Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Pannon gyepek élőhelykezelése Magyarországon

   A magyarországi természetközeli gyepterületek európai viszonylatban is kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselnek. Jelentős részük ún. másodlagos gyep, jórészt a XIX. századi nagy folyószabályozások utén létrejött élőhelytípus. Fennmaradásuk, gazdag élőviláguk megőrzése továbbra is használat módján múlik.
   Az elmúlt évtizedek gazdasági változásai nem kedveztek a hazai gyepek megőrzésének. Összterületük például 2005-ben 2,7 %-kal csökkent (forrás: KSH). Eltűnésük oka elsősorban a szántóvá alakításuk, illetve a fásításuk. Gyakori, hogy a használatuk szünetelése miatt spontán cserjésedés, erdősödés indul be rajtuk. Természetvédelmi értékük csökkenését eredményezi számos, napjainkban országszerte általánosan jellemző helytelen gazdálkodási gyakorlat is. E komplex problémakörre keres megoldást a „Pannon gyeptípusok élőhelykezelése Magyarországon” című LIFE-Nature projekt.
  Ennek a projektnek a keretein belül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa részt vett egy környezetkímélő kaszálási módszereket bemutató konferencián, Csákváron.
Célja, az volt, hogy a résztvevők a saját működési területeiken belül, az itt szerzett tapasztalatokat, ismereteket átadják a helyi gazdálkodók körébe. Emellett a konferencián lehetőség nyílott a mezőgazdaság különböző szereplői közötti párbeszédre is.
   A szakmai program előadásokkal kezdődött. A természetkímélő kaszálás előnyeiről hangzott el előadás a térségben gazdálkodó Duna Ipoly Nemezti Park és a Pro Vértes Közalapítvány szemszögéből. Az elméleti felvezetést gyakorlati bemutató követte, ahová ún: „puszta- buszokkal”, azaz lovaskocsival lettek kiszállítva a konferencia résztvevői.
  Itt több kaszálási, gyűjtési módozatot tekinthettek meg a vendégek, mint például a dobkaszával, alternáló kaszával, hamsterrel történő betakarítási módot, s ennek környezeti hatásait vizsgálva. A helyszínen egy rögtönzött faunisztikai felmérés is elvégzésre került, ahol egy háló segítségével lehetett ellenőrizni, hogy milyen pusztítást végzett a kasza és a rendsodró, rendfelszedő berendezés.

A téma iránt érdeklődők a környezetkímélő kaszálásról bővebb felvilágosítást a Nimfea Természetvédelmi Egyesületnél kaphatnak (www.nimfea.hu).

Forrás:www.grasshabit.hu

 
 
       

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -