Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Beszámoló a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Zöld Kör közös, Magyar-ukrán civil partnerség erősítése - Kapacitásépítés a hulladék-megelőzés
és -gazdálkodás megszervezésére pályázat keretén belül

KÜM-NEFE programról

 A program 2006 februárjában indult, ahol a Zöld Kör és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Beregszászon a KAMOT Alapítvánnyal és a Beregszászi Magyar Gimnáziummal közös projektindító beszélgetésen vettek részt a program lebonyolításának apropóján.
Az azóta eltelt másfél év alatt folyamatosan haladt a program, a pályázatnak megfelelően haladva kerültek a programrészek megvalósulásra. A hulladékgazdálkodási programrész megvalósításáért a hajdúböszörményi Zöld Kör, míg a természetvédelmi szemléletformálás és környezeti nevelés részért a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársai a felelősek. A program irányításában a Magyar Természetvédők Szövetsége vesz részt.

 2006 április és augusztus között egy kérdőíves felmérésre került sor, két témában, hulladékgazdálkodásban és a környezeti nevelésben. A kérdőív alapján összeállításra kerültek azon vélemények és meglévő lehetőségek, melyek program során fejlesztésre kerülhetnek. A kérdőívet magyar és ukrán nyelven terjesztették a partnerek Ukrajna területén. A kiküldött kérdőívekből mintegy 50 darab érkezett vissza pedagógusoktól, szabadidő-szervezőktől környezeti nevelési témában, és mintegy 60 darab kérdőív polgármesterektől, hulladékgazdálkodásban érintett szakemberektől, önkormányzatoktól a hulladékos témakörben.
A kérdőíves felmérés közben kéthavonta projektértékelő találkozókra került sor Beregszászon, Budapesten és Hajdúböszörményben.

 A kérdőíves felmérés után került sor a program lényegi részének megvalósítására. A program keretén belül fontosnak tartották résztvevők, hogy ne csak a két témában, hanem a kapacitásépítésben, a fiatalok bevonásában és az infrastrukturális fejlesztésben is segítséget nyújtsanak, ezért 2007 első negyedévében komplett számítógépek vásárlásával és telepítésével segítettük a partnereinket, a KAMOT Alapítványt és a Beregszászi Magyar Gimnáziumot.

 2007 májusában került sor a résztvevők oktatására, mely keretén belül a hulladékgazdálkodási témakörben 3 előadást, míg a környezeti nevelési témakörben 4 előadást tartottak meg a szervezetek Ukrajna különböző magyarlakta helyein, magyar nyelvű gimnáziumokban és iskolákban.
Az előadásokra igen nagy volt az érdeklődés, pedagógusok, leendő főiskolai hallgatók, és általános iskolások is részt vettek rajta. A szakmai napokkal a program célja az volt, hogy megismertessék a magyarországi környezeti nevelés gyakorlatát, lehetőségeit, stílusát, ötleteket kapjanak a kinti megvalósításához.

Az elkövetkezendő időszakban ukrajnai pedagógusokat fogadunk tanulmányútra, melyre a kérdőíves felmérés alapján igen nagy az érdeklődés. A tanulmányútra a szeptemberi hónapokban kerül sor. A tanulmányút során megismerkednek a magyar gyakorlattal, részt vesznek előadásokon, pedagógiai képzéseken, meglátogatunk más szervezeteket és foglalkozásokat. Kiadásra kerül két nyelven egy környezeti nevelést segítő kiadvány és laporelló is.
A program zárásaképpen egy újabb kérdőívezésre kerül sor azok között, akik részt vettek a programok megvalósításában, a tanulmányúton. A program előreláthatólag 2008 közepéig tart.

   

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -