Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sok a sérült madár a Nimfea madármentő telepén

 Az elmúlt időszak esős, hűvös időjárásával megszaporodtak a legyengült illetve áramütött madarak, melyek a Nimfea TE madármentő telepére kerülnek.
A Nimfea TE munkatársai szinte naponta kapnak értesítést sérült madarakról, melyeket minden esetben elszállítanak a megtalálótól.
  A túrkevei madármentő állomáson az elmúlt hetekben nagyon sok áramütött vörös vércse fordult meg, a legtöbb egyed sajnos olyan súlyos áramütést szenvedett, hogy a bekerülést követően órákon, vagy egy-két napon belül elpusztult.
  Szintén áramütés következtében került be gyöngybagoly is, mely a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai telepére került gondozásra.
Az esős, párás időben a középfeszültségű oszlopok kereszttartóira felülő vércsék és egyéb ragadozómadarak sokkal nagyobb eséllyel szenvednek áramütést, mint száraz időben, ez az oka a sok sérült madárnak.
  A problémás oszlopsorok esetében a Nimfea TE a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaival közösen minden esetben kezdeményezik az oszlopsor, illetve a legveszélyesebb oszlopok szigetelését az áramszolgáltatónál.
Noha a fehér gólyák zömükben már elvonultak, még így is minden héten érkezik bejelentés késői kelésű illetve fejlődésben visszamaradt gólyafiókákról, melyek mentését a Nimfea TE munkatársai az illetékes Nemzeti Parkok munkatársaival minden esetben megszervezik.
  Az elmúlt napokban sérült fekete gólya mentését kellett megszervezni, illetve lakossági bejelentések alapján belterületi középfeszültségű oszlopok szigetelését kezdeményezi a Nimfea TE az áramszolgáltatónál olyan oszlopok esetében, ahol rendszeresen szenvednek áramütést fehér gólyák.
Szeptember közepéig 45 példány sérült madár került be a Nimfea madármentő telepére és többször ennyi esetben kellett sérült madár mentését illetékes Nemzeti Parkok munkatársaival megszervezni, vagy tanácsot adni a megtalálóknak a megfelelő teendőkről a körülmények pontos ismeretében.


 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -