Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Két legyengült fekete gólya egy héten belül

 Alig vonultak el a fehér gólyák, a Nimfea TE munkatársait egy héten belül máris két legyengült fekete gólyához is riasztották.

  Egy kunhegyes melletti halastó halászai hívták fel a Nimfea biodiverzitás-védelmi célprogram-vezetőjét, hogy egy fiatal, legyengült fekete gólyát találtak a halastó közelében. A halászok a gólyát befogták majd a Nimfea közvetítésével a helyszínre igyekvő illetékes természetvédelmi őrnek átadták, aki a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai madárrepatriáló telepére szállította a madarat.
  Alig néhány nap múlva a Nimfea TE önkéntese, Kiss Ádám fogott be egy szintén legyengült fekete gólyát Kisújszállás határában. A madár a Nimfea túrkevei repatriáló telepére került, ahol a madarat néhány napi gondozás után szintén Górés tanyára szállították át.

  A fekete gólya kiterjedt, háborítatlan és öreg állományú erdeink félénk fészkelője. Nagyon bizalmatlan madár lévén gyakran már több száz méterről felugrik és tova száll, ha embert lát. Alkalmas fészkelőhelyeinek és táplálkozóterületeinek eltűnése, átalakítása miatt állománya jelentősen veszélyeztetett.

  Szeptember hónapban és október elején a Nagykunságban sokfelé lehet fekete gólyákat látni, hiszen itt nagy számban vonulnak át. Sajnos időnként előfordul, hogy egy-egy példány leszakad a csapattól gyengébb kondíciója miatt. Ha ezeket a madarakat nem találják meg időben és nem veszik gondozásba szakemberek, könnyen kóbor kutyák és rókák áldozatává válhatnak.
 
Amennyiben sérült, vagy legyengült, feltűnően bizalmas fekete gólyát lát, kérjük azonnal értesítse a Nimfea TE központi irodáját (tel: 56/361-505), hogy a madarak sürgős mentését a Nimfea munkatársai megszervezhessék!

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -