Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Eredményes fellépés vízszennyezés ügyében

 Lakossági bejelentésre reagált szervezetünk, mikor 2007 augusztusában felkereste a Mezőtúr Megyei Jogú Város Jegyzőjét, a Mezőtúr és Környéke Víz és Csatornamű Kft-t, valamint a KÖTI-KTVF Hatósági Osztályát a Berettyó folyón történő szennyezéssel kapcsolatosan.

 A Berettyón több méter hosszan bűzös, fehér hab úszott, mely valószínűsíthetően a Mezőtúr és Környéke Víz és Csatornamű Kft által üzemeltetett szennyvíztisztító telepről származott.
  Miután több bejelentés is érkezett, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület sürgős fellépést szorgalmazott az ügyben, és bejelentette az esetet, kérve a település jegyzőjét az ügy mihamarabbi kivizsgálására és megoldására.
  Mind a jegyzőtől, mind a Mezőtúr és Környéke Víz és Csatornamű Kft-től egy megnyugtatásra írt levelet kapott az egyesület, amely szerint a problémát megoldották és átmeneti volt.
  A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség azonban vizsgálatot kezdeményezett és helyszíni bejárással megállapították a szennyezés mértékét, mintát vettek.
  Az eredmények alapján a KÖTI-KTVF szigorú fellépésre szólította fel a Kft-t, mely alapján a Kft-nek intézkedési tervet kellett készítenie a telep tisztításáról és újraindításáról.
A tisztító telep jelen formájában igen labilis, a meleg negatívan befolyásolta a telep működését. A vizsgálatok alapján, melyet kiterjesztettek 2006-os adatok vizsgálatára is, megállapították, hogy a problémát a telepre beérkező szennyvíz mennyisége okozza, mely túlzott biológiai terhelést jelent. Az adatok alapján kiderült, hogy a tisztított szennyvízben az oldott oxigén mennyisége 0,4-0,8 mg/l között van, mely kritikusan alacsony és amely előidézte a Berettyó szennyezését. A intézkedési terv alapján a Kft. elkezdte a telep tisztítását, illetve az elöregedett részek kicserélését, miután 2007 szeptemberében újabb habzás keletkezett a Berettyón.
A beadott vizsgálati dokumentumok és adatok tükrében a Felügyelőség fokozott figyelemmel kíséri a telep működését, valamint a telep tulajdonosa ellen eljárást indított.

Székely Zsuzsa
Nimfea Természetvédelmi Egyesület

 

 

 

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -