Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Közel száz fő vett részt a Madármegfigyelő Napokon

  Az október 6-7-i hétvégén Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedül a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezésében került sor az Európai Madármegfigyelő Napok keretén belül terepi túrára és madárgyűrűzésre.
  A szombati napon Túrkevéről indult a kerékpár túra és Hímesden keresztül, Ecsegpuszta érintésével érkezett meg a csapat a Kenderesszigeti-halastavakra. Útközben egy vonuló erdei pinty csapat és néhány példány magasan vonuló rozsdástorkú pityer nyújtott látványosságot. A halastavaknál már nagy madársereglet nyűgözte le a kirándulókat, hiszen a tavak egy része a lehalászások miatt le volt csapolva, így a sekély vízben nagyon sok szürke gém, nagy kócsag és dankasirály vadászott halakra, míg az iszapfelszíneken havasi partfutók és apró partfutók táplálkoztak. A nap egyik látványossága volt, amikor közel 1500 dankasirály kezdett apró halakra vadászni közvetlen a megfigyelő csapat előtt és távcső nélkül is felemelő látványt nyújtott, ahogy a sirályok egyenként kapkodták a halakat ki a vízből a csapattól egy-két méterre. A madárgyűrűzés segítségével pedig több igen érdekes madárfajjal sikerült megismerkednie a 19 résztvevőnek.
   A vasárnapi alkalommal Kisújszállásról indult a kerékpár túra. Első állomásként a kisújszállási Gyalpári-Csordajárás kialakulásával, tájtörténetével ismerkedtek meg a résztvevők, majd pedig Márialaka előtt egy lucernaföldön közel 60 példány nagy kócsag látványa nyűgözte le a csapatot. A Kenderesszigeti-halastavakhoz érve a Törökszentmiklósról érkezett kirándulókkal bővült a csapat, összesen 76 főre duzzasztva a vasárnapi csapatlétszámot.
  A program a halastavaknál madárgyűrűzéssel indult, amelynek során a madárgyűrűzés történetével, jelentőségével ismerkedtek meg a résztvevők. Szép számmal sikerült fogni madarakat, őszapó, széncinege, kékcinege, foltos nádiposzáta, jégmadár, sárgafejű királyka és csilpcsalp füzike alkotta a fajlista tagjait, több más madárfaj mellett. A halastavakon az előző naphoz hasonlóan sok madárfajt sikerült látni, sőt még három daru is áthúzott a tavak felett, tovább bővítve a megfigyelők fajlistáját.
  A rendezvény hétvégéjén nagyon szép napos időben sikerült lebonyolítani a programot, összesen 96 fő vett részt, sok élménnyel gazdagodva.


 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -