Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Lezajlott a „Merre tovább magyar vidék?” című fórum a Nimfeánál

 2007. október 19.-én került megrendezésre a gazdafórum, amely az Élő Tiszáért Programmal együttműködésben valósult meg. A fórumon elhangzott előadásokból egy kis ízelítő:

 Dr. Veres Nándor előadása kezdte a sort, aki Nagykörű polgármesterként jól látja a vidék helyzetét hazánkban, és világos szavakkal alkotott véleményt. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket rejt az „idegen” tőke a vidéki térségeknek, hogy nem szabad bedőlni azoknak a helyi politikusoknak, akik a gazdag külföldi befektetésétől várják megoldani a település gondjait, mert azok nem azért jönnek, hogy adjanak a helyieknek, hanem hogy elvegyenek. Közgazdasági okfejtése a tőke jellemzően öncélú viselkedéséről, amelynek fő ismérve az, hogy egyedüli célja a saját növelés bármilyen eszközzel, nagyon világosan adta a tudatára a jelenlévőknek, hogy milyen az az irány, amelyre haladni kellene a vidéknek. A helyi összefogásokat, a helyiek együttműködéseit szorgalmazta előadásban és az összefogásban rejlő potenciálra hívta fel a figyelmet.

 A második előadást Sárvári Attilától hallhattuk, aki a „Tájfenntartó Gazdálkodást elősegítő évtizedes munkájáért” Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetettjeként a Borsodi Mezőség egy kistérségében, a Mezőcsáti kistérségben egy Túrkevéhez sok mindenben hasonló adottságú térségben érte el, hogy kiemelt mennyiségű agrár-támogatással tudja helyben marasztalni az ott élőket. Előadásában azt a kérdést feszegette, hogy milyen agrár-rendszer az, amely a biológiai sokféleség megőrzését nem tűzi ki célul, mégis eredményként könyvelheti azt el. A saját kistérségének – térségünkhöz teljesen hasonlatos – problémáin keresztül mutatott be egy olyan jövőképet, amellyel össze tudta egységgé kovácsolni a gazdálkodókat, akik így közös programok mentén közösen tevékenykednek a térségi élettér javulásáért. Előadásának fontos része volt a számszaki okfejtés, amellyel bizonyította, hogy a nem igaz a gazdálkodói állíts, miszerint 500 hektáros gazdaság alatt nincs fenntartható megélhetés. Európai Uniós példákkal bizonyította be, hogy a régebbi tagállamok országainak gazdálkodói 19-30 hektár közötti gazdáságokkal miként tudnak biztos egzisztenciát teremteni. Saját kistérségének hasonló nagyságú, vagy csak kicsivel nagyobb (50 hektárig) gazdálkodói is ésszel használva a támogatási rendszert biztosítanak megélhetést családjuknak.

 Soron következő előadás Sallai Róbert Benedektől a Nimfea Egyesület ügyvezetőjétől hangzott el, aki bemutatta a Túrkeve Tájrehabilitációs Térségfejlesztési Program eredményeit, eddigi sikereket, pályázati tevékenységeiket és terveiket. Sok témát érintve többek között szóba került a földtulajdon kérdése, a helyi fejlesztési lehetőségek. Igyekezett rávilágítani arra, hogy Túrkevének is megvan a lehetőségei nem csak a fennmaradásra, hanem a fejlődésre is, de ehhez kulcsszerepet kell, hogy kapjon a helyi természeti adottságokhoz alkalmazkodó bölcs mezőgazdaság, és az arra épülő feldolgozóipar.

 Ezt követően Dr. Ángyán József, egyetemi tanár, a MAGOSZ országgyűlési képviselője, a Szent István Egyetem Környezetgazdálkodási Intézetének Igazgatója tartott egy hosszú és érdekfeszítő előadást. Méltán gondoltuk, hogy Ángyán tanár úr nem csak oktatói munkája miatt ismert a mi térségünkben is, hanem agrár-környezetgazdálkodásban betöltött kulcsszerepe, és általában a közéleti munkássága (élénken érvelő országgyűlési képviselő, állandóan publikáló cikkíró) miatt is. Valóban így volt, hiszen előadására még többen megérkeztek városunkból, így komoly érdeklődés közepette kezdte meg előadását Ángyán tanár úr.
  Hosszas felvezetőjében részletes, pontos, és tényekkel alátámasztott kórképet adott a magyar vidék és mezőgazdaság helyzetéről, mondván: pontos diagnózis nélkül nem lehet meg a helyes gyógymód.
A felvezetőben ismert tényeket foglalt össze a kormányzat hibás vidékfejlesztési politikájáról, a nagytokét kiszolgáló buta döntéseiről: rámutatva: mindez nem pusztán véletlen, és nem is pusztán kormányzati butaság.  A Hankook gumigyár példáján át szemléletesen bemutatta milyen egyszerű lépésekkel lehet közpénzeket magánzsebekbe juttatni, miként lehet közös adóforintokat kijátszani, és miként lehet a tőkét szolgálni az ország érdekeivel ellentétesen. S habár pártok fölött álló kormánykritikai vélemény egyértelművé vált, a hallgatóságban legtöbben nem éreztük úgy, hogy egy pártpolitikust hallgatunk, mint ahogy nem is így volt.
  A vagyontörvény jelenlegi terveinek bemutatásán keresztül, az állami vagyon eladását szolgáló törekvések jóformán hazaárulással egyenértékű terveinek bemutatásán át, jutott el előadása témájáig, ami a vidék várható forrásainak bemutatásáról szólt 2007-2013 között.
  Ángyán József magával ragadó elődadói stílusban tartotta meg előadását, amely sajnos elkeseredetten mutatta be, milyen lépésekkel is szegényítik el a kisgazdálkodókat.
Megemlítette a közelmúltban történt helyi vidékfejlesztési iroda kialakítási folyamatot is, ami nagyon sok helyen, mint városunkban is, a megyei önkormányzásból kiszorult kormány közeli politikusok megtámogatása volt közpénzekkel.

 Végül Kajner Péter tartott előadást a gazdálkodókat testközelből érintő témában, az agrár-környezetgazdálkodási és vidékfejlesztési támogatási lehetőségeiről 2008-tól. Az előadása áttekintette azokat a helyes kezdeményezéseseket, amelyek megcélozni szükséges a pályázatokkal, majd részletesen bemutatta a támogatási jogcímeket és lehetőségeket.

 A jócskán elcsúszott, már-már éjszakába hajló estét még egy aktív, élénk beszélgetés zárta, bio mangalicából készített paprikással láthattuk vendégül a megjelenteket, amely Tóth László helyi biotermelő jóvoltából került a bográcsba, aki e célra ajánlotta fel a rendezvényre, amit ezúton is köszönjünk.

 Bízunk abban, hogy a rendezvény hasznos volt, s megértő fülekre talált, s hírét viszik a rendezvényen hallottaknak a megjelentek, s abban is, hogy a rendezvény jócskán adott energiát többünknek a további munkához.
Köszönjük az előadóknak az információkban gazdag előadásaikat, illetve a megjelent vendégeknek az aktív részvételt.
Reméljük, hogy a következő fórumra még többen fognak ellátogatni hozzánk.

 Bővebb információ a programról, s az elhangzott előadások nyomtatott változata a Fekete István Oktatóközpontban szerezhető be.

 Az Élő Tiszáért Programról bővebb információk a szervezőktől a Nagy-Sárrét tájegységen:
Sallai R. Benedek (srb'kukac'nimfea.hu)
Szántóné Simon Edit (edit'kukac'nimfea.hu, 56/ 361 - 505)
Szervezők a Kis-Sárrét tájegységen:
Bereczkiné Makra Márta (marta'kukac'nimfea.hu)
Program titkár:
Kajner Péter (kajnerp'kukac'mail.interware.hu)

       


 

 

UNDP-GEF-KvVM finanszírozásával zajló program

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -