Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


A Nimfea Természetvédelmi Egyesület minden munkatársa nevében boldog, békés és szeretetben eltöltött karácsonyt, egészségben és örömökben gazdag új esztendőt kíván!

Hogyan tehetné zöldebbé a karácsonyt? Itt olvashatók a brit környezetvédők tanácsai...

    Kapcsoljuk ki a fényeket, díszítsük okosan a karácsonyfát, válogassuk meg az ajándékokat, a csomagolópapírt és az asztalra kerülő ételeket. Többek között ilyen tanácsok szerepelnek a Föld Barátai nemzetközi hálózat brit szervezete által kiadott karácsonyi útmutatóban.
    Újrahasznosított csomagolópapírral és másodkézből származó ajándékokkal is lehet örömet szerezni. A bolhapiacokon, antikvitásokat áruló boltokban is sok fantáziadús és jópofa ajándékot találhatunk. A csomagolást pedig színes újságpapírokkal, vagy legalábbis újrapapírból készült csomagolóanyagokkal oldhatjuk meg környezetbarát módon.
    A Föld Barátai brit szervezete szerint 248.000 fát lehetne megmenteni, ha csak a szigetországon belül elküldött évi 744 millió képeslapot újrahasznosítanák, és nem a szemétbe kerülnének.
Másik 50,000 fa kivágása lett volna elkerülhető a tavaly kidobott 83 négyzetkilométernyi csomagolópapír újrahasznosításával.
    A karácsonyfára is kerülhetnek ehető vagy biológiailag lebomló anyagokból készült díszek a hagyományos aranyszalagok és csillogó-villogó gömbök helyett. A mézeskalács mellett szóba jöhetnek a szárított gyümölcsből, dióból, vagy akár pattogatott kukoricából készült díszek, amelyeket később a madarak is szívesen fogyasztanak.
„Kerüljünk mindent, amit nem lehet újrahasznosítani, vagy nem újrahasznosított anyagból készült” – figyelmeztet a karácsonyi zöld útmutató.
    A karácsonyhoz hozzátartoznak az asztali örömök is. Távoli helyekről hozzánk utaztatott élelmiszerek helyett válasszunk helyi termelésű ételeket – ezzel nem csak a környezet kíméljük, hanem a helyi foglalkoztatás fenntartásához is hozzájárulunk. Ha az asztalra ökológiai gazdálkodásból származó ételek kerülnek, akkor még a család egészségének megőrzéséért is tettünk egy lépést.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -