Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Barbár fakivágások

  Az elmúlt hetekben több lakossági bejelentés illetve a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársainak bejárásai során több helyen tapasztalható nagy mértékű illegális fakitermelés.
Kenderes határában a 0543/1 helyrajzi számú területen a Kenderesi-legelő pSCI elnevezésű Natura 2000 terület szomszédságában egy 60-80 éves kocsányos tölgy állományt ismeretlen elkövetők folyamatosan, napról napra vágnak ki. Nem kímélik az út menti fasorokat, erdősávokat sem.

  Tiszaújváros határában a Tisza folyó hullámterében 15 hektáros őshonos állományú, idős ligeterdőben már az elmúlt években is érzékeny károkat okoztak az illegális fakitermelők, akik ez évben sem kímélik az erdőt. A derékmagasságban motoros fűrésszel elvágott fatörzsek roncsolt csonkjai egyes helyeken két méter magasan meredeznek. Az öregebb, 80-90 éves tölgyeket sem kímélik, sajnos egyre másra döntik ki az egészséges fákat, annak ellenére, hogy a terület egy jókora gémtelepnek nyújt otthont.
A térség egyik utolsó megmaradt idős állományú és őshonos fafajokból álló ligeterdeje, ahol minden évben közel 200 pár szürke gém költ. Sajnos a fatolvajlással együtt az illegális hulladéklerakás is megindult a területen, építési törmelék és kommunális hulladék elhelyezését tapasztalta a Nimfea TE munkatársa.

       

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -