Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Sugárzó tornyok

  Magyarországon évente több tucat adótornyot húznak fel a mobilszolgáltatók arra hivatkozva, hogy a lefedettségüket javítani szükséges. A területeket általában az önkormányzatok adják bérbe vagy el anélkül, hogy a helyi lakosságot tájékoztatnák a sugárzás esetleges egészségügyi kockázatáról, nem beszélve a tájképi rombolásról.
  Túrkevén a meglévő 3 torony mellé egy negyedik torony építését kezdeményezte az egyik mobilszolgáltató. Az aggódó szomszédok a Nimfea Természetvédelmi Egyesülethez fordultak tanácsért.
A mobiltornyok sugárzó, egészségkárosító hatását már több tanulmány is alátámasztani látszik. A mobiltornyok által képzett elektromos tér a lebegő szennyezésekkel kapcsolatba kerülve úgynevezett elektroszmogot hoz létre, amely az elektromágneses terek és sugárzások által kiváltott környezetszennyezést jelenti.
  Az elektroszmog emberre kifejtett hatásai lehetnek a hőhatás, azaz az elektromágneses tér hatására a szervezet belső hőt termel, mintegy lázat okozva szervezetnek. Az ingerhatás, amely az idegeket, az agyműködést, a szívműködést befolyásolhatja, ezáltal alvási zavarok, koncentráció képesség gyengülés, rák és genetikai elváltozások léphetnek fel. Főként a gyermekek és a fiatal terhes anyák és a nyugdíjasok vannak kitéve a fokozott biológiai káros hatásoknak, de minden szervezetre, legyen az idős, vagy fiatal, illetve az állatvilág, káros hatással van a hosszú távú elektromágneses térben való élet.
  Biológiai és neurológiai tünetek, hatások lehetnek fáradság, kimerültség, rossz közérzet, vérkép megváltozása, fémes íz érzése, feledékenység, szédülés és fejfájás, izületi fájdalmak, szürkehályog veszély, alvászavarok, fülzúgás és szívritmus zavarok is felléphetnek.
  Védekezni árnyékolással és távolságtartással védekezhetünk, lakott területtől 300-1500 méter távolságban létesített adótorony elektromágneses tere már biztonságosnak számítható.
Az egészségkárosító hatás mellett tájképi romboló hatása és gazdasági káros hatása is van a mobiltornyoknak, hiszen a környezetében lévő ingatlanok értéke drasztikusan csökken, eladása lehetetlenné válik
Jogilag jelenleg a szomszédot nem kell automatikusan ügyfélként bevonni a torony építési engedélyeztetésébe, így csak összefogással, nyomásgyakorlással, és ügyfélként való bejelentkezéssel lehet egy adótorony építését akadályozni.
  Mai tudásunk alapján sem megcáfolni, sem bebizonyítani nem tudjuk a mobiltornyok egészségkárosító hatását, hiszen a hatások folyamatosan alakulnak ki, kockázatukat más környezeti tényezők, mint a dohányzás, a stressz, az alkoholfogyasztás, a levegőszennyezés is befolyásolja. Ennek ellenére egyre többen, tudatosan választják a mobiltornyoktól távol eső ingatlanokat, vagy költöznek el a tornyok szomszédságából, illetve egyre több tanulmány születik annak károsan befolyásoló hatásairól. A növény- és állatvilágra tett káros hatásáról pedig jelenleg még tudomásunk sincs.

Felhasznált irodalom: Reflex Egyesület: Stabil tornyok, mobil félelmek című kiadványa

Székely Zsuzsa - Nimfea Egyesület

     


 

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -