Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Vizes élőhelyek és az emberi egészség

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület idén is letölthető anyagokkal segíti azokat, akik szeretnének megemlékezni a Vizes élőhelyek világnapjáról. A világnap idei kiemelt témája az emberi egészség és a vizes élőhelyek kapcsolata.

 A Ramsari egyezmény 2008. február 2-ra, a vizes élőhelyek világnapjára az emberi egészség és a vizek egészségének összefüggését választotta központi témájául.
  Ennek kapcsán az egyezmény titkársága néhány olyan tényezőt szeretne bemutatni, amely jól példázza, hogy az egészséges vizes élőhelyek milyen hatásokkal járnak az emberek egészségére. Ezek között szerepelnek közvetlen pozitív hatások, mint a vizek által biztosított élelmiszer, a tiszta ivóvíz vagy a különböző gyógyhatású anyagok, gyógynövények. Másrészt szerepelnek olyan tényezők is, amelyek azt mutatják, milyen negatív hatással van egészségünkre a vizes élőhelyek nem megfelelő kezelése: a víz által terjesztett betegségek, a felégetett tőzeglápok, az árvizek és a vízszennyezés gyakran követel emberi életeket is. A világnap lehetőséget nyújt arra, hogy kihangsúlyozzuk, milyen alapvető jelentőségű kapcsolat áll fenn a jól működő, egészséges vizes élőhelyek és az emberi egészség között, tehát a megfelelő kezelési stratégiák kulcsfontosságúak a vizes élőhelyek és az emberek egészsége szempontjából egyaránt. A rossz kezelés költségei igen magasak lehetnek: a vizes élőhelyekkel összefüggő betegségek például évente 3 millió ember életét oltják ki, és még sokkal több számára jelentenek szenvedést.
  Persze nem mindig könnyű a vizes élőhelyek kezelését úgy megoldani, hogy egyszerre elégítsék ki a számos különféle feladatot, fenntartva az egészséges ökoszisztémát, biztosítva a növénytermesztéshez szükséges vizet, energiát termelve és kielégítve az ipar vízigényét.
Ezért különösen fontos, hogy amikor döntéseket hozunk a rendelkezésünkre álló víz felhasználásáról, akkor megfelelően értékeljük az egészséges, jól működő vizes élőhelyek által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokat.
  A világnapról való megemlékezéshez a Ramsari egyezmény titkársága idén is, mint minden évben, posztereket és más szemléltető anyagokat tervezett, amelyeknek magyar változatát a Nimfea Természetvédelmi Egyesület készítette el.

  Innen letölthetőek a kivágható és tetszés szerint kiszínezhető édesvízi és tengeri teknősök, illetve az összeállításukat segítő leírás:

Édesvízi teknős
Színezhető édesvízi teknős 1.
Színezhető édesvízi teknős 2.
Tengeri teknős
Színezhető tengeri teknős
Használati útmutató

 


További ajánlott olvasnivaló

A ramsari egyezményről röviden:
http://www.nimfea.hu/egyezmenyek/01.htm

Az egyezmény magyar nyelvű honlapja:
www.ramsar.hu

Olvasnivalók angolul
Millenniumi Ökoszisztéma Felmérés
http://www.millenniumassessment.org/en/Condition.aspx

World Water Development Report 2:
http://www.unesco.org/water/wwap/wwdr2/table_contents.shtml

WHO (Egészségügyi Világszervezet) vízzel és egészséggel kapcsolatos oldalai: http://www.who.int/water_sanitation_health/en/

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -