Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Mi lesz veled Duna-delta?

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa és az Egyesület elnökségének egyik tagja tanulmányúton járt Romániában, a Duna-deltában, 2007. decemberében.
A tanulmányút egyik legfontosabb célja volt, hogy az elmúlt időszakban felgyorsult és súlyosbodó természetkárosító tevékenységek dokumentálásra kerüljenek, valamint az egyéb tapasztalható negatív hatásokról információt sikerüljön gyűjteni.

  Romániában az elmúlt két évben ugrásszerű fejlődés indult be, az életszínvonal folyamatosan emelkedik. Ennek köszönhetően a gépkocsik száma (főleg az új nyugati típusú járműveké) megtöbbszöröződött, a teherforgalom pedig szinte elviselhetetlen mértékűvé duzzadt az utakon. A felgyorsult és megnövekedett áruforgalom hatására kialakult új fogyasztói szokások eredőjeként hihetetlen sok helyen tapasztalható illegális hulladékelhelyezés miután a legtöbb településen szervezett hulladékgyűjtés egyszerűen nem létezik. Vadu településének határában például közvetlen a sztyeppre, a Duna-delta Rezervátum szélére hordják a helyi lakosok hulladékukat, melyet jelentős részben a szél fúj tovább a zsombékosokba, vízpartokra, értékes élőhelyeket tönkretéve.
   Sok helyen volt tapasztalható, hogy kisebb-nagyobb szemétkupacokat felgyújtanak, hogy így próbálják eltüntetni a hulladékhalmok egy részét. Sokszor lakott területektől távol, például a tengerparti turzáson, kövesúttól is kilométerekre utánfutónyi hulladékkupacok éktelenkedtek a Duna-delta rezervátum lenyűgöző szépségű részein. A tenger, valamint a lefűződött belső öblök, lagúnák esetében szinte mindenhol nagy mennyiségű hulladék borította a parti zónát.
   A gépjárművek számának növekedése láthatóan megnövelte a zavartságát, a forgalmát a lakott területektől távol eső értékes élőhelyeknek, hiszen egyre többen tehetik meg, hogy gépjárművel nagyobb távolságokra is bemerészkedjenek a delta vidéken, közlekedésükkel, jelenlétükkel zavarva az érintett területek állatvilágát, ugyanakkor jelentős mennyiségű hulladékot hátrahagyva.
   A vadászat továbbra is súlyos veszélyeztető a Duna-delta madárvilágára. Hiába a veszélyeztetett fajok törvényi szintű védelme, a nagy számú külföldi vendégvadász, elsősorban az olaszok a román vadászokkal együtt lövik a globálisan veszélyeztetett vörösnyakú ludat, de a védett pacsirtákat is. A törvényi szabályozás sajnos önmagában nem sokat ér, mert hiányzik az erős, következetes ellenőrző és szankcionáló szervezet, ráadásul ezek a cselekmények nagyon kevés esetben kapnak nyilvánosságot.

   A Duna-delta Európa egyik legfontosabb madárvonuló állomása, számos faj számára nyújt vonulás során pihenőhelyet, több faj számára telelőterületet. Hiába azonban a névleges védettség, hiszen a védett területekről kihúzó védett lúdfajokat sorban lelövik a vadászok, a táplálkozóterületeken is folyamatos zavarással, vadászattal teszik lehetetlenné hogy a madarak táplálkozhassanak.
   A rezervátum területén több helyen voltak találhatóak főleg román gyártmányú üres tölténydobozok, illetve olasz vadászok is rendszeresen felbukkantak kisebb-nagyobb csoportokban a kedvelt vadlúd éjszakázó helyek közelében.
Techurgiol határában, a kékcsőrű récék vonulóhelyén például vadászok által sebzett szerecsensirály került elő, melynek jobb szárnya volt szétlőve.
   A deltába rendszeresen járó szakemberek elmondása szerint az olasz vadászok évről évre védett madárfajok tucatjait lövik le, és Románia Európai Uniós csatlakozásával, a határok „felnyílásával” szabad úton tudják a madárszállítmányokat Olaszországba juttatni.
   A vadászat mellett a deltában érezhetően megnőtt a horgászturizmus, mely az ott fészkelő madarak folyamatos zavarásával jár. Egyértelműen tapasztalható a helyi szakemberek beszámolói alapján a telepesen fészkelő madárfajok állománycsökkenése, jórészt a fokozódó horgászturizmusnak köszönhető a gödény kolóniák lassú felaprózódása és felszámolódása. Nagyon sok turista kishajóval érkezik a Duna-deltába, folyamatosan közlekedve és zavarva a delta korábban háborítatlan vizeit, élővilágát.
   A turizmus a Duna-delta vidékén, főleg a tengerparti régióban óriási fejlődésnek indult, hatalmas  szállodafejlesztési hullám tapasztalható, a tengerpart beépítése folyamatosan zajlik, miközben a partimadarak táplálkozóterületei sorban szűnnek meg ennek köszönhetően. A turizmus fejlődése tehát a Duna-delta vidékén számos negatív mellékhatással jár, hiszen a part beépítése, a fokozódó hulladéktermelés és az ebből fakadó hulladék elhelyezési problémák, az értékes élőhelyeken megnövekedő zavarás sajnos egyértelműen a Duna-delta természeti értékeinek csökkenését eredményezi.

A tanulmányút résztvevői:

Barkóczi Csaba
Kádár Csaba
Monoki Ákos (Nimfea munkatárs)
Széll Antal (Nimfea elnökségi tag)


 

 
 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -