Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra


Megrendezésre került a Génmódosítással kapcsolatos fórum a Nimfeánál

 2008. március 3.-én a Fekete István Oktatóközpont adott otthont a „Mielőtt belevágna” címmel szervezett országos rendezvénynek, amelynek egyik állomása Túrkeve volt.

 A fórumon célja a génmódosítás és annak különböző szempontok alapján való megvizsgálása és bemutatása volt.
 A neves előadóktól igen izgalmas és tartalmas előadásokat hallhattak a megjelent gazdák és érdeklődők.
 Az első előadás témája a génmódosítás kockázatairól és a hazai jogszabályi kötelezettségekről szólt, melyet Lippai Kitti a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium munkatársa tartott.
 A második előadást Dr. Márai Géza a Szent István Egyetem professzora tartotta, aki a génmódosítás és a mezőgazdasági gyakorlat kapcsolatát mutatta be, s igen szemléletes példákon keresztül ismertette az eddigi Magyarországon és külhonban szerzett tapasztalatokat.
 A záró előadáson hallhattunk arról, hogy vajon kinek hoz hasznot a génmódosítás? Fidrich Róbert a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője ismertette, hogy a nagy multicégek, hogyan hálózzák be a génmódosított vetőmag forgalmazással a világpiacokat. Ismertette, hogy véleménye szerint milyen összefüggései vannak a kisgazdaságok tönkremenetelének a génmódosítással, ezen felül rávilágított arra, hogy milyen számos káros mellékhatással bír a génmódosítás elterjedése, s ezáltal a még egészségtelenebb emberiség kialakulása.
 A fórum után a megjelenteknek lehetőségük volt a felmerül kérdések tisztázására és a téma megvitatására.
 A résztvevők kaptak „Mielőtt belevágna - amit a genetikailag módosított növények termesztéséről tudni érdemes”-című kiadványból, mely összefoglalja a GMO-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
 A kiadvány ingyenes s a falugazdásznál illetve a Fekete István Oktatóközpontban is beszerezhető.
 Sajnos a vártnál kevesebb résztvevő érkezett a fórumra, de bízunk abban, hogy a Szolnokon újból megrendezésre kerülő összejövetelen többen képviseltetik magukat.

 A szolnoki fórum a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Agrárkamara Tanácstermében lesz (Baross u. 20. 3 emelet) 2008. március 14-én pénteken 9.30–től.

 Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
 A témáról további információ a központi irodánkban kapható, illetve a edit'kukac'nimfea.hu és fidusz'kukac'mtvsz.hu címen.

 
       
       

 

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -