Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Ragadozómadarak mérgezése Hajdúnánás határában

2008. március 27-én mérgezett egerészölyveket talált a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa a Hajdúnánás határában elterülő Natura 2000 területen.
A Dombszegi-legelő értékes szikes-pusztai élőhely, fontos szerepet tölt be a ragadozómadarak és a darvak vonulásában egyaránt. A területtel szomszédos fasorokban, erdőfoltokban több pár egerészölyv (Buteo buteo) illetve 3 km-rel távolabb egy pár rétisas (Haliaetus albicilla) is fészkel. A kihelyezett galamb és réce csalik mellett összesen négy elhullott egerészölyvet sikerült megtalálni, illetve további egy egerészölyv maradványai kerültek elő.
A Nimfea munkatársa a tetemek megtalálását követően azonnal értesítette a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot. A Nemzeti Park illetékes munkatársa azonnal a helyszínre igyekezett, illetve értesítette a hajdúnánási rendőrkapitányságot. Az elhullott ölyvek tetemei és a kihelyezett csalik egyaránt begyűjtésre kerültek, a méreganyag összetételének meghatározására.
A mérgezés vélhetően szándékosan történt, hiszen a csalik egy lakott egerészölyv fészek közvetlen közelében voltak elhelyezve egy fácántelep mellett.
Ugyanakkor a területen rendszeresen fordulnak elő fokozottan védett fajok, mint a parlagi sas (Aquila heliaca) és a rétisas (Haliaetus albicilla), így különösen nagy veszélye volt, hogy ezen fajok példányai is áldozatul esnek a mérgezésnek.

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -