Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Helyreállítás elfogadva?

  A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa 2006. december 17-én észlelte, hogy Hajdúnánás határában Natura 2000, kiemelt jelentőségű különleges természetmegőrzési terület besorolású pannon sziki gyep padkás szikes részét ismeretlenek vélhetően az M3 autópálya építéséből származó feleslegessé vált földdel, hulladékkal kevert csatorna iszappal töltötték fel közel két hektár területen.
   A Nimfea TE munkatársa azonnali intézkedést kért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságtól és a Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől. Az ügybe a területileg illetékes földhivatal is bevonásra került, hiszen termőföld engedély nélküli máscélú hasznosítása állt fenn a természeti értékekben bekövetkezett károkozás mellett. Az érintett terület GPS koordinátái E823008 N279205, illetve helyrajzi száma 0838/23 és 0838/24.
   A hatóságok munkájának köszönhetően három jogi személy esetében került sor természetvédelmi bírság, továbbá földvédelmi járulék és bírság került kiszabásra. A hatóságok a terület tulajdonosát kötelezték az eredeti állapot helyreállítására, majd a Földhivatal a helyreállítást elfogadva lezárta az ügyet 2007. júliusában.
   A Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa azonban 2008. februárjában és áprilisában is még a helyszínen találta az illegálisan lerakott, ismeretlen eredetű föld depóniát, így a helyreállítás egyértelműen nem történt meg. Ennek ellenére az illetékes hatóságok felé tett újabb bejelentés kapcsán a hatóságok már arról tájékoztatták a Nimfea Egyesületet, hogy a helyreállítás megtörtént és ezt az érintett hatóság elfogadta, így az ügyben nincs tovább hatásköre egyetlen hatóságnak sem, állításuk szerint.
   Annak ellenére, hogy Európai Uniós irányelvek alapján kijelölt Natura 2000 területről van szó, és jó állapotú padkás szikes élőhely, értékes növényvilággal semmisült meg a depónia elhelyezése miatt, egyetlen hatóság sem hajlandó az ügyben saját hatáskörben eljárni és a helyreállítást a terület tulajdonosával elvégeztetni.

A Fő-rét legelő 2005-ben:


Ugyanaz a terület 2008-ban, a hatóság által elfogadott „helyreállítással”:

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -