Egyesületünk bemutatása Tagszervezeteink bemutatása Programjaink ismertetése Egyesületünk kiadványai Támogatóink Partnereink linkjei Elérhetõségeink Vissza  a főoldalra

Horvátországban gyűrűzött kanalasgém Kisújszálláson

 Egy 2005-ben Horvátországban gyűrűzött kanalasgémet figyelt meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület munkatársa április 28-án a kisújszállás határában található Nagyréten. Az elmúlt napokban indult meg a fehér rizs árasztása és a térségben vonuló illetve kóborló kanalasgémek ideális táplálkozóhelyeket találnak maguknak a sekély vizű rizstáblákon.
  A vonuló partimadarak is nagy csapatokban mozognak a területen, hiszen kevés helyen található olyan sekély vizű élőhely, ahol a vonuló csapatok táplálkozhatnak. A rizsföldek jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint a partfutó és cankó fajok csapatainak folyamatos érkezése a területre. A területre beérkező havasi partfutók egyedszáma vasárnap két óra alatt megduplázódott, bár még csak a vonulási hullám eleje érkezett meg az Alföldre és a rizsföldeken egyelőre még csak néhány száz egyed van jelen.
  A kanalasgémek már az árasztásokat megelőző héten is a térség sekély csatornáiban kerestek táplálékot, kisebb csapataik folyamatosan megfigyelhetőek a Nagyréten.
Április 28-án a késő délutáni órákban bukkant fel a mindkét lábán színes, műanyag gyűrűt viselő kanalasgém egy fajtársával, mellyel folyamatosan együtt mozgott. Jobb lábán egy kék színű, bal lábán pedig egy halvány zöld színű műanyag gyűrűt viselt, melyen VU azonosító karakterek voltak olvashatóak. A zöld gyűrű felett egy fém, ornitológiai gyűrű is volt, így egy szerencsés közeli helyzetben ezt is sikerült leolvasni, így a fém gyűrűn jól látható volt a Zagreb felirat, illetve az alatta elhelyezkedő azonosító számsor. Ezen adatok révén a madár egyértelműen és minden kétséget kizáróan jól azonosítható és a madarak mozgása, vonulási útvonala is körvonalazódik.
  Nem ez az első színes jelelő gyűrűvel ellátott madár a Nagyrétről, hiszen az elmúlt években Csehországban gyűrűzött fekete gólya, hazánkban illetve a Balkánon jelölt kanalasgémek már többször felbukkantak a rizsföldeken, de egy alkalommal egy Észak-Európában gyűrűzött fiatal daru is előkerült.

       

 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -